Pentus-Rosimannus: loodus pole võimeline suuremat põlevkivi kaevandamise koormust taluma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus Eesti Energia Narva tuulepargi avamisel.
Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus Eesti Energia Narva tuulepargi avamisel. Foto: Peeter Langovits

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus kinnitas, et vaatamata tootjate omavahelisele konkurentsile põlevkivi pärast, riik põlevkivi kaevandamise mahtu ei suurenda.

«Piirangud põlevkivi kaevandamisele ei tulene mitte ühe või teise ettevõtte ärihuvist, vaid sellest, et põlevkivi kaevandamine ja põlevkivitööstus jätab meie loodusesse ja inimeste elukeskkonda erakordselt massiivse ja räpaka jälje,» selgitas Pentus-Rosimannus. «Meie loodus ei ole võimeline suuremat koormust lihtsalt taluma.»

Pentus-Rosimannus kinnitas, et Eesti looduse hoidmise seisukohast ei näe ta praegu küll võimalust ega põhjust, et põlevkivi kaevandamist praeguselt 20 miljonilt tonnilt aastas suurendada.

Teise alternatiivina tootjate seas põlevkivipuudust vähendada pani VKG juht Priit Rohumaa ette, et riik võiks hakata põlevkivi müüma oksjonil. Keskkonnaministri kinnitusel on nad uut põlevkivi arengukava tehes palunud ekspertidel läbi analüüsida võimalikud lahendused, mis aitaksid ausat konkurentsi tagada.

«Kui võimalikud alternatiivid tänasele suhteliselt suletud süsteemile on läbi töötatud ja meile esitatud, siis saame need valitsuses arutelu alla võtta,» ütles ta.

Pentus-Rosimannus aga rõhutas, et arengukava ettevalmistamine käib juba mõnda aega ning ta on ennegi öelnud, et kaevandamismahte ei suurendata. Jutt sellest, et kaevandamismahtude suurendamise otsus tahetakse teatavaks teha lihtsalt pärast kohalikke valimisi, on keskkonnaministri sõnul näide «pahatahtlikust hirmutamisest, millel tegelikkusega seost pole».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles