Arumäe: võimalik, et kolmandas kvartalis enam langus ei süvene

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe.
Ruta Arumäe. Foto: SEB

SEB makroanalüütiku Ruta Arumäe sõnul on võimalik, et kolmandas kvartalis enam edasist langust ei toimugi ning kvartaalne SKT kasv tuleb üsna nullilähedane.


«On täitsa võimalik, et jõudsimegi põhja. Põhjast välja me veel niipea ei saa, vaid tuleb vaikne vindumine. Suuremat aastast langust kui teises kvartalis me enam suure tõenäosusega ei näe. Mitmedki indikaatorid osundavad võimalusele, et kolmandas kvartalis enam edasist kvartaalset langust ei toimu. Võib juhtuda, et ka mingit märgatavat kasvu ei toimu, vaid on stabiliseerumine. Nii et edasi suusatame tõenäoliselt veidi aega sujuvalt mööda veidi mühklikku oru põhja,» kommenteeris Arumäe.



SEB analüütiku hinnangul oli teise kvartali majanduslangus oodatust, milleks oli SEB pangal -18,5 ja üldiselt -19 protsenti, märgatavalt parem. «Ootuspäraselt võrreldes eelmise kvartaliga langusmäär märgatavalt pidurdus. Aasta teises pooles avaldavad senisest suuremat allapoole mõju avaliku sektori kulukärped, kuid nii ekspordis kui sisetarbimises on võimalik, et suurimaid langusi oleme juba näinud,» selgitas ta.



Veidi suuremas SKT aastalanguses teises kvartalis oli süüdi peamiselt suurem ekspordi kukkumine, samal ajal püsis jaekaubandus küllalt stabiilne. Majandusharuti panustasid langusesse kõige enam jätkuvalt suurimad sektorid - tööstus, hulgikaubandus ja ehitus, aga ka finantsvahendus andis oma osa.



Languse kiirem pidurdumine on Arumäe hinnangul hea märk. Praegu on mitmeid positiivseid märke, selleks et ekspordi langus võiks vähenema hakata. Sisetarbimine on juba teises kvartalis stabiliseerunud, kuid jätkuvad palgakärped ja tööpuuduse suurenemine suruvad seda alla. Samas on tarbijate kindlustunne suurenenud, mis langust kindlasti pehmendab.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles