Vitsur: majanduslangus paneb pingutama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits.

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul on II kvartali majanduslanguse näitaja küll Lätist ja Leedust parem, kuid kui arvestada, et meil oli juba ka võrreldavas 2008. aasta II kvartalis langus käes, siis on olukord enam kui murettekitav.


«Natuke oli Läti ja Leedu väga negatiivsete näitajate põhjal hirm, et langus võib veel hullem tulla. Samas kirjutasin paari kuu eest ise veel 14,5 protsendist, aga pärast seda tulid mitmed halvad näitajad,» selgitas Vitsur ootusi.

Kuna majanduslangus jätkus ja süvenes ning võrreldavas eelmise aasta samas kvartalis oli SKT muutus samuti juba negatiivne, siis on olukord tema hinnangul üsna halb. Leedus oli näiteks 2008. aasta II kvartalis majandus veel tõusuteel.

Küsimusele, mis peaks poliitikud selle negatiivse uudise valguses ette võtma, vastas Vitsur, et ei saa mõelda ainult eelarve tasakaalustamise peale, vaid kõik jõud tuleks suunata uue kasvu tekitamisele. «Tuleb investeerida tulevikku kas või nui neljaks, kusjuures eriti olulised on lähemad kaks-kolm aastat,» lausus ta.

Panustada tuleks tööjõumahukatesse valdkondadesse, nagu näiteks infrastruktuur või erinevate objektide remont, mida nagunii vaja teha on. Igasugused ulmelised ja eksootilised tulevikuprojektid tuleks Vitsuri sõnul praegu kõrvale jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles