Suuremad erakoolid tõstavad sügisel õppemaksu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audentese erakooli algkooli maja.
Audentese erakooli algkooli maja. Foto: Audentese erakool

Audentese erakool ja Rocca al Mare kool tõstavad algaval kooliaastal õppemaksu, erakooliõpilaste arvu raskenenud majandusolukord märgatavalt kõigutanud ei ole.


Audentese erakoolis on õppemaks alates septembrist keskmiselt 2500 krooni kõrgem kui mullu, sõltuvalt kooliastmest on õppemaksu tõus kas 18 või 5 protsenti. Erinevus tuleneb ainete mahust ja õpetajate arvust.

Õppemaksu tõus on Audenteses sama suur kui möödunud aastal, kõige kallim on alates sügisest õppida 10. klassis – tasu on 35 640 krooni.

Ajakirjanik ja endine TV3 uudistetoimetaja Ene Veiksaar, kes sellest aastast oma lapsed kõrgenenud õppemaksu tõttu küll Audentesest ära otsustas võtta, leidis samas kooli kohta üksnes kiitvaid sõnu. «Pojad said hästi tugeva põhja alla. Õppimiskeskkond on Audenteses väga hea, klassid väikesed ja koolivägivald olematu,» ütles ta.

Rocca al Mare erakool tõstis algavaks õppeaastaks õppemaksu 2 protsendi võrra, tasu on alates 26 000 kroonist algklasside jaoks kuni gümnaasiumi 33 500 kroonini. Õppemaksu samaks jätmine või langetamine ei tulnud kooli teatel olemasolevate kulude tõttu kõne alla, kasumit kool ei teeni.

Õpilasi on Rocca al Mare koolis juba mitu aastat stabiilselt 700 ringis. Nagu pea kõik erakoolid, kinnitavad ka nemad, et õpilasi raskemaks läinud rahalise olukorra tõttu tavalisse kooli ei panda – ilmselt on laste haridus viimane asi mille arvelt vanemad kokku hoidma hakkavad.

130 õpilasega EBS Gümnaasium sellel sügisel õppemaksu ei tõsta, direktor Indrek Kaldo sõnul on summaks teist aastat järjest 29 000 krooni. «10. klassi taotluse esitanud õpilaste arv on sel aastal aga ligi kolmandiku võrra väiksem kui varasematel aastatel,» nentis koolijuht.

Nõmme Erakool jättis õppemaksu möödunud õppeaastaga võrreldes samaks ja see on jätkuvalt 15 000 krooni.

Õppetasu ei tõsta sügisest ka Eesti rahvusvaheline kool, kus õpivad diplomaatide lapsed. 11. ja 12. klassi õpilaste aastamaks on selles õppeasutuses 262 331 krooni.

Enamik erakoole teeb otsuse sügisest kehtima hakkava õppemaksu osas juba märtsis-aprillis.

Loe samal teemal ka: Erakoolid kergitavad septembrist õppemaksu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles