Mölder: diislikütuse tootmine on tehniliselt täiesti võimalik

Sirje Niitra
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütusetransiit.
Kütusetransiit. Foto: Toomas Huik

Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor Leevi Mölder ütles, et diislikütuse tootmine Eesti põlevkivist on tehniliselt täiesti võimalik, küsimus on selles, kas see ära tasub.


Mölderi sõnul vajab mootorikütuse tootmine spetsiifilisi seadmeid, mis on kallid, kuid tehniliselt on see täiesti võimalik ja oli võimalik juba 20 aastat tagasi.

Ta lisas, et ei mõista, miks Viru Keemia Grupp (VKG) ja Eesti Energia diislikütuse tootmist paralleelselt kavandavad. «Majanduslikult tasub see ära vaid suurema mahu korral, sest sellest sõltub toote omahind,» ütles ta.

VKG kavandatav diislikütuse kogus rahuldaks kogu Eesti vajaduse. Bensiini kohta ütles Mölder, et see tuleks ümber töödelda Eestist väljas ja seetõttu ei annaks see siinsele kütuseturule midagi juurde.

Palju sõltub Mölderi sõnul sellest, kas Eesti ehitab aatomielektrijaama või mitte. Kui ehitab, siis piisab põlevkivi ka mootorikütuse tootmiseks, aga kui ei ehita, siis on seda vaja elektri tootmiseks. Sel juhul tuleks suurendada ka kaevemahte, mis omakorda suurendaks keskkonnariske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles