Savisaar pakub Tallinna hiinlaste vahebaasiks

Sirje Niitra
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Silja Kaigu

Edgar Savisaare arvates saaks Hiina abiga tõmmata Eesti majanduse uuesti käima, pakkudes Tallinnas hiinlastele äriinkubaatorit.


Savisaar leiab, et uut majanduskasvu oodates eeldatakse liiga automaatselt, et kui meie senised ekspordipartnerid kriisist toibuvad, läheb ka meil olukord paremaks - ostsid ju need riigid varem meie käest alltöövõttu ja küllap hakkavad ostma ka pärast toibumist.



«Tegelikult peame me täna tõsiselt mõtlema, millised on need rahvusvahelised majandusjõud, mis Eesti-taolise väikeriigi majanduse uuesti käima tõmbaksid,» ütleb Savisaar ajalehes Pealinn. «Hiina on lähitulevikus kindlasti üheks peamiseks globaalse majanduskasvu mootoriks. Selle mootori oma majanduse arenguks mittekasutamine on otseselt pahatahtlik käitumine meie majandusarengu vastu. Ka liigne viivitamine Hiina kaardi rakendamisel võib luua olukorra, et sellise keskuse loob Läti, Leedu, Poola või hoopis mõni teine riik.»



Savisaare hinnangul on probleem selles, et kui maailmamajandus ka taastub, siis ei taastu ta täpselt samal määral või samal viisil, kui oli olukord enne kriisi sattumist. Varasematel aastatel meile suunatud allhanked tehakse nüüd ära hoopis oma tehastes, kuna seal on olemas kriisijärgne vaba võimsus. Või siis ostetakse allhanked sisse hoopiski odavamatest maadest - Hiina, India, Venemaa.



«Arvestades muutunud majandusolusid maailmas, peab meie majanduskaart olema senisest märksa tõsisem, läbimõeldum ja komplitseeritum, kui lihtne odava alltöövõtu ja lihtsamate tööde pakkumine,» märgib Savisaar ja lisab: «Kuna me oleme odava alltöövõtu maast liiga kalliks saanud ning kuna me ei soovi oma arengus ja elatustasemes minna tagasi 90ndate algusesse, siis lihtsalt senine arengumudel ei ole meile enam võimalus ega lahendus.»



Tallinnasse oleks võimalik rajada vahebaasid, selleks et siia saaksid toetuda Hiina ettevõtted teel Euroopa arenenud riikidesse. Tallinna saaks muuta Hiina äriinkubaatoriks, mis võimaldab Hiina päritolu ettevõtetel siin jala maha panna, kosuda, Euroopa kogemusi omandada ja siis juba tugevam olles suunduda edasi Lääne-Euroopasse.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles