Eesti pankadel seisab platsidel üle 1000 sõiduki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa Auto platsil Tallinnas Paldiski maantee ääres seisab mitme panga liisinguautosid. Müüjate väitel lähevad need päris hästi kaubaks.
Saksa Auto platsil Tallinnas Paldiski maantee ääres seisab mitme panga liisinguautosid. Müüjate väitel lähevad need päris hästi kaubaks. Foto: Raigo Pajula

Eesti pangad on hädas majandustõusu ajal ostetud ning nüüd tagastatud autodest lahtisaamisega. Erinevate automüüjate platsidel ootab uut omanikku rohkem kui 1000 pankadele kuuluvat sõidukit.


Sampo panga ettevõtete panganduse direktor Indrek Puskar kinnitas, et panga käes on praegu ligi 300 autot, millele püütakse uut omanikku leida. Sõidukid seisavad kuue pangaga lepingulistes suhetes oleva automüüja juures nii Tallinnas, Tartus kui Jüris.

«Kui auto on juba pool aastat ühe ja sama hinnaga seisnud, siis tuleb mõelda, mida ette võtta, et sõiduk pilkupüüdvamaks muuta,» märkis Puskar. «Sõitev auto on ju alati parem kui seisev auto.»

Mingit rusikareeglit Sampo pangal autode müümisel pole, kõik sõltub liisingu taotleja majanduslikust seisust ning ka sõidukist. Kui tegemist on usaldusväärse ostjaga, võib ta auto ka nullprotsendilise sissemaksuga kätte saada. Kui aga pangal tekib mingi kahtlus, palutakse kliendil teatud sissemaks teha.

Lõpumüüki ei tule

«Ajame asju ikka ühekordsete otsustega,» kinnitas Puskar. «Niisugust üleskutset küll teha ei saa, et tulge kõik ja saate sõiduki sissemaksuta kätte. Mingit ülisoodsat lõpumüüki me tegema ei hakka.»

Puskar nentis, et pangale on ühed problemaatilisemad kliendid paar aastat tagasi Soome ehitustöödele läinud inimesed. Siis said nad head palka ning liisisid endale suhteliselt kalleid autosid. Nüüd on paljud neist töötuks jäänud ja sunnitud oma hea sõiduki pangale loovutama.

Tänavu teises kvartalis jõudis Sampo pank esimest korda selleni, et juurde tulnud ja uuesti omaniku leidnud autode hulk oli peaaegu võrdne. Mullu viimases ja tänavu esimeses kvartalis oli vool põhiliselt ühes suunas - autosid tuli üha juurde.

Puskari sõnul on aga vara veel hõisata. Määravaks saavad aasta viimased kolm kuud, kui inimesed peavad jälle tasuma suuri kütte- ja elektriarveid.

SEB Liisingu kodulehel on pakkumisel 100 kasutatud sõidukit. Kõik need ei ole niinimetatud konfiskeeritud autod, mis on ära võetud liisingumaksetega hätta jäänud isikutelt.

SEB Liisingu tegevjuht Ainar Leppänen ütles, et kuigi suvi on automüügis tavaliselt olnud suhteliselt vaikne aeg, läheb praegu autosid rohkem kaubaks, kui tagasi tuleb.

Soodsad tingimused

«Liisingule tagasi tulnud autosid saame pakkuda sissemaksuta,» kinnitas Leppänen. «Aga vaid juhul, kui kliendi rahaline seis seda lubab. Uue auto soetamisel soovitan tutvuda just järelturuga, sest hinnad on praegu soodsad ning valik lai.»

Majandusportaali Bloomberg andmetel on SEB-l suur tagasitulnud liisingusõidukite plats ka ühel Läti vanal lennuväljal, kus seisab üle 500 sõidu- ja veoauto. Paljud nendest sõidukitest lähevad müüki Saksamaal, Valgevenes ja Tšehhis.

Nordea Liisingul on praegu müügis ligi 100 autot, millest enamiku moodustavad maksejõuetutelt klientidelt ära võetud sõidukid. Kõige rohkem on nende hulgas keskklassi autosid ning odavamaid väikeautosid.

Nordea Finance Estonia autoliisingu üksuse juht Indrek Prank kinnitas, et suvel on automüük ikka madalseisus olnud, mistõttu on tagasi tulnud sõidukite arv hakanud viimasel ajal veidi kasvama.

Ta lisas, et «laos» olevatele autodele pakub firma ka nullprotsendilist sissemakset, kuid lõplikud tingimused sõltuvad konkreetsest kliendist.

Swedbank Liisingu kodulehel on vaatamiseks väljas ligi 540 kasutatud sõidukit. Panga andmetel moodustab see alla ühe protsendi nende kõigist liisinguautodest.

Swedbanki Grupi riskijuht Göran Bronner kinnitas, et pangal on kokku umbes 2000 tagastatud liisingusõidukit, millest enamiku moodustavad veokid ja äriotstarbelised sõidukid.
Swedbank Liisingu müügis olevate sõidukite arv on esimesel poolaastal küll kasvanud, kuid näha on stabiliseerumist. Juunis näiteks müüdi isegi rohkem autosid, kui juurde tuli.

Murekoorem
Pankade kasutatud liisinguautod
• Swedbank 540
• Sampo pank 300
• SEB 100
• Nordea pank 90
• Autode arv muutub pidevalt. Peale Sampo on kõigil teistel pankadel koduleheküljel väljas müügis olevate autode pildid ja hinnad.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles