Riik muudab sadu hektareid maad tööstuspargiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts..
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.. Foto: Sille Annuk.

Riik ühendab sadu hektareid Ida-Virumaal laiuvat maad tööstuspargiks, mis majandusministeeriumi hinnangul peaks kümne aastaga meelitama piirkonda tosina miljardi krooni eest investeeringuid ja looma üle 4000 töökoha, kirjutab Lauri Linnamäe ajalehes Postimees.


Ministeeriumis sündinud eelnõu järgi annab riik koos kohalike omavalitsustega loodavale sihtasutusele Ida-Virumaa Tööstusparkide Arendus (IVTA) ligi 900 hektarit riigimaad, mis seni on ilma detailplaneeringuta keset tööstusalasid laiunud.



«Mitmed suured ettevõtted näiteks Saksamaalt ja Rootsist on jäänud sinna piirkonda tulemata, kuna riigil seisab seal hulgaliselt kasutuseta reformimata maad,» tunnistas ministeeriumi majanduspoliitika talituse peaspetsialist Regina Raukas. «Omavalitsused on olnud sunnitud neile lihtsalt ära ütlema, kuna pole reformitud ja detailplaneeritud maad.»



Raukase kinnitusel ei puuduta kõnealused maatükid elupiirkondi ega rohealasid, mistõttu peaks tema hinnangul planeeringute koostamine kulgema libedalt.



Planeerimiseks ning tööstusettevõtetele vajaliku infrastruktuuri rajamiseks kulub ligi 200 miljonit krooni, millest lõviosa peaks valitsuskabinetis rohelise tule saanud eelnõu järgi tulema Euroopa Liidu struktuuri- ja regionaalarengufondidest.



Omafinantseeringu ja algsed tegevuskulud katavad äriplaani järgi kolme juba tegutseva ning IVTAga liituva tööstuspargi tulud, aga ka nelja liituva omavalitsuse kokku kahe miljoni kroonine sissemakse.



Riigi asutatud sihtasutusega liituvad Narva, Jõhvi, Kohtla- Järve ja Kiviõli, lisaks sõlmitakse koostöölepped Sillamäe ja Püssiga. Ühinevad ka Jõhvi Tööstuspark, Narva Tööstuspark ja Püssi Tööstusala Arendus.



Tööstuspargiga loodavad riik ja omavalitsused meelitada logistika- ja tootmisettevõtteid, kellele oleks pakkuda nii arvukalt sobivat töötajaskonda kui häid transpordivõimalusi. Küsimusele, kas üleilmse majandussurutise tingimustes ei ole liiast eeldada arvukaid suurinvestoreid, vastas majandusminister Juhan Parts optimistlikult.



«Raske hinnata, kuidas investeeringute kõver muutub, aga udus oleme lähituleviku osas,» sõnas Parts. «Tööstuspark on pika horisondiga ettevõtmine. Ida-Virus on potentsiaal olemas ja investorile on vaja pakkuda valmis keskkonda, mitte saata ta kinnisvarabüroosse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles