Eesti piimanduse kriis süveneb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüpsilehmad
Lüpsilehmad Foto: Arno Saar/ SL Õhtuleht

Olukorras, kus piimatootjad ei suuda tasuda liisingumakseid, on palunud pankadelt maksepuhkust ja jäävad partnereile võlgu, plaanivad mõned piimatööstused niigi madalat piima kokkuostuhinda veelgi langetada, kirjutab Sirje Niitra ajalehes Postimees.

Lääne-Virumaal Tapa vallas 180-pealist lehmakarja omav Mart Lees müüb oma piima Maagi piimatööstusele. Nüüd on töötleja aga teatanud, et soovib 1. augustist maksta piimaliitri eest 20 senti vähem, see viib Leesi taskust 20 000 krooni kuus ja asetab ta üsna raskesse olukorda, sest laenud ja liisingud tahavad tasumist.

«Töötame praegu kõik kahjumiga, seis on häbematult kehv,» nentis Lees. Liisingukoormus on ettevõtjal 120 000 krooni kuus, millest poole on pank aasta lõpuni ootele pannud, kuid uuest aastast tuleb sedagi uuesti tasuma hakata. Täna loodab Lees koos kolme teise tootjaga Maagi esindajatega kohtuda, et hinnaküsimust arutada.

Maagi piimatööstuse tegevjuhi Valdis Noppeli sõnul sunnib piima kokkuostuhinda langetama turu surve: «Meie oleme tarnijad ja meil on kliendid, kes dikteerivad hinna.»
Ta lisas, et tööstuse väljamüügihinnad on lühikese ajaga viiendiku võrra langenud ja seis pole kiita. «Me ei langeta hinda vabatahtlikult, oleme sundseisus, et hoida tehased käigus ja anda inimestele tööd,» tõdes Noppel.

Noppeli sõnul annavad töötlejad endale täiesti aru, et nn esmatasandi tootjad on neist veel kehvemas seisus, seetõttu on võimalusel ka piima kokkuostuhinda tõstetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles