Majandusministeerium: mais ekspordi olukord veidi paranes

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubavahetus.
Kaubavahetus. Foto: SCANPIX

Välisturgude olukorra mõningane paranemine aitas Eesti ettevõtetel maikuus veidi ekspordimahtusid kasvatada, märgib majandus- ja kommunikatsiooniministeerium statistikaameti andmete kommentaaris.


Statistikaameti esialgsetel andmetel kasvas maikuus eksport aprilliga võrreldes 5 protsenti ja aastane langustempo aeglustus 31 protsendini aprilli 38 protsendi tasemelt. Euroopa Liidus paranes masi kõigi sektorite (tööstus, kaubandus, tarbijad) kindlustunne, samuti ei toimunud ekspordihindade osas kuises võrdluses olulist langust. See aitas ettevõtetel vähesel määral kasvatada oma ekspordimahtusid, märkis ministeerium.

Olulisematest kaubagruppidest kahanes mais aastases võrdluses taas enim transpordivahendite sissevedu (-65 protsenti), metalle ja metalltooteid osteti sisse 60 protsenti vähem ning masinaid ja seadmeid poole vähem kui aasta tagasi. Kuises võrdluses kahanes metallide ja metalltoodete sissevedu minimaalselt, masinate ja seadmete ning transpordivahendite osas oli langus 13-14 protsenti. Vähene tarbimisaktiivsus hoiab madalal ka tarbekaupade impordimahtusid.

Ministeeriumi hinnangu kohaselt püsib kubavahetuses madalseis ka järgneval kuul. Samas Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud tööstusettevõtete juhtide ootused olukorra paranemise osas olid juunis juba mõõdukalt tõusnud. 6 protsenti ettevõtetest teatas juunis eksporttellimuste suurenemisest (mais 3 protsenti), kuid kasv tuli nende ettevõtete arvel, kes eksportisid varem tavapärasel tasemel. 2/3 ettevõtetest ootas endiselt eksporttellimuste vähenemist.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles