Teder võib viia käibemaksutõusu vaidluse riigikohtusse

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder
Õiguskantsler Indrek Teder Foto: Liis Treimann

Õiguskantsler Indrek Teder vaidlustab tõenäoliselt käibemaksu tõstmise riigikohtus, kui riigikogu ei reageeri tema ettepanekule viia tõusu kehtestanud seadusesätted kooskõlla põhiseadusega.


«Pragmaatika ei tule ette põhiseaduslikest väärtustest,» lausus õiguskantsler, kelle hinnangul 1. juulist jõustunud käibemaksutõus on vastuolus põhiseadusega, sest ei jäta maksukohustuslastele piisavalt aega tõusust tulenevate ümberkorralduste tegemiseks.

Riigikogul on aega Tederi ettepanekule reageerida 20 päeva. Seega on reageerimiseks vajalik riigikogu erakorralise istungi kokkukutsumine, sest korralised istungid algavad uuesti alles septembris.

«Õiguskantsler ei saa seadusandjale ette kirjutada sisulisi otsuseid,» vastas Teder küsimusele, missugustel võimalikel viisidel riigikogu võiks reageerida.

«Seadusandja võib igasuguseid lahendusi välja pakkuda,» lausus ta. «Neid peaks analüüsima siis, kui riigikogu võtab asja menetlusse.»

Praegu kehtib ikka 1. juulist jõustunud käibemaksu määr 20 protsenti, rõhutas õiguskantsler.

Kui riigikogu ei reageeri Tederi ettepanekule käibemaksu tõus põhiseadusega kooskõlla viia, siis võib käibemaksutõusu puudutava seaduse sätte kehtetuks tunnistamise otsustada riigikohus, kui õiguskantsler selle poole pöördub. 

Iga ettevõte võib aga Tederi sõnul põhimõtteliselt käibemaksutõusu vaidlustada ja nõuda riigilt lühikesest etteteatamise ajast tingitud kahju korvamist.

Teder märkis, et seadustes pole otseselt kirjas, kui pikk peaks olema maksutõusust etteteatamise aeg. Oma hinnangu, et hiljutisest käibemaksutõusust etteteatamise aeg oli liiga lühike, kujundas ta muuhulgas riigikohtu praktika põhjal.

Õiguskantsleri sõnul oli käibemaksu tõstmise näol sisuliselt tegemist salajase seadusloomega.

«See [maksutõusu kehtestav eelnõu] esitati teisele lugemisele 17. juunil sel aastal. See oli enne, 15. juunil läbi kukkunud rahanduskomisjonis ja see anti otse [riigikogu] saali ning seal tekkis see [maksutõusu jõustumise kuupäev] 1. juuli,» selgitas ta. «Õiguskantsler mitte kuidagi ka faktiliselt ei saanud varem rageerida.» 

«Peale selle on õiguskantsler üldreeglina jõustunud seaduse osas kontrolli teostja,» lisas Teder.

Õiguskantsler ütles, et on väga raske prognoosida, kas riigikogu tema ettepanekule reageerib.

Samuti on Tederi sõnul keeruline öelda, kas käibemaksutõusu vastuolu põhiseadusega võiks mõjutada Eesti mainet rahvusvaheliselt. «See, kui Eesti suudab järgida põhiseadust, mõjub positiivselt,» lausust ta vaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles