Sõerd: riigil on vähe lootust vaidlusest edukalt väljuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd
Aivar Sõerd Foto: Peeter Langovits

Endine rahandusminister, Rahvaliidu liige Aivar Sõerd leidis, et õiguskantsleri ja riigi vahelises vaidluses käibemaksu liiga ootamatu tõusu üle on asjakohased vaid õiguslikud argumendid ning seetõttu ei ole riigil eriti lootust sellest edukalt välja tulla.

«Tegemist on õigusliku vaidlusega - siin ei ole asjakohased emotsionaalsed argumendid, nagu et riik satub raskesse olukorda. Praegu omavad tähtsust ainult õiguslikud argumendid,» sõnas Sõerd.

«Minu hinnangul on riigil vähe lootust sellest protsessist edukalt välja tulla.» Sõerdi sõnul on õiguslikud argumendid õiguskantsleri tänases otsuses välja toodud. Rahandusminister Jürgen Ligi tänaseid põhjendusi, et menetluse tulemusel satub riik raskesse olukorda ning tekib uut segadust ja täiendavat koormust, peab ta emotsionaalseteks.

Samuti pole Sõerdi sõnul õiguslik argument, et riigikogu võttis otsuse vastu erakorraliselt raskes olukorras. «Õiguskantsler on põhjendanud, et valitsev majandussurutis ei muuda ettevõtjate põhiseaduslikke tagatisi olematuks, me elame õigusriigis. Sellele sõnumile on väga raske vastu vaielda,» ütles ta.

«Ma ei kujuta ette, kuidas riik oma positsiooni suudab kaitsta. Riik peab nüüd põhjendama, et neljapäevane etteteatamisaeg oli piisav, aga ma ei kujuta ette, kuidas seda teha,» lausus Sõerd. «Pigem tuleb nõustuda õiguskantsleriga, et siin toimus põhiseaduslik riive.»

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul oli riigikogu otsus tõsta 1. juulist käibemaksu vastuolus põhiseadusega, sest ei jätnud maksukohustuslastele piisavalt aega käibemaksutõusust tulenevate ümberkorralduste tegemiseks. Teder saatis täna riigikogule ettepaneku viia seadusemuudatus põhiseadusega kooskõlla.

Rahandusminister Ligi ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et see vaidlus on avalikele huvidele kahjulik ning tagajärjed ettearvamatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles