Iiri majandusteadlane: eurost tuleks loobuda

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro tähis
Euro tähis Foto: AP / Scanpix

Kodumaal vastuvoolu ujujana tuntud majandusteadlase David McWilliamsi arvates peaks Iirimaa ühisvaluutast loobuma või seda vähemalt tõsiselt kaaluma, kuna tegelikus majanduses on euro riigile kahjulik, vahendab

aripaev.ee

ajalehte Helsingin Sanomat.


Eurost on olnud Iirimaale selgelt rohkem kahju kui kasu, leidis teadlane  intervjuus Soome ajalehele.

Tema väitel on tugev euro õõnestanud riigi eksporditööstuse konkurentsivõimet. McWilliams viitas seejuures eriti Briti naelsterlingi madalale kursile euro suhtes.

«Meie kaks suuremat kaubanduspartnerit Suurbritannia ja USA rahaliitu ei kuulu. Teoreetiliselt mõeldes ei sobinud euro Iirimaale juba algusest saati,» leidis ta. 

Suurem osa McWilliamsi kodumaistest kolleegidest peab eurot endiselt kokkuvõttes Iirimaale heaks valuutaks tänu kindlale kursile ja madalale intressitasemele. Siiski möönavad ka nemad, et Euroopa keskpanga rahapoliitika pole olnud Iirimaa jaoks optimaalne, vaid liiga odav raha on soodustanud laenumulli arengut. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles