IMF: Läti langetagu veelgi pensione

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis. Foto: Maja Suslin / SCANPIX/SCANPIX SWEDEN

Läti valitsus ei saa IMFiga peetavatel läbirääkimistel nõustuda uute pensionikärbetega, vahendab LETA peaminister Valdis Dombrovskise riigiraadiole öeldut.


Läti ajaleht Diena kirjutab täna, et Rahvusvaheline Valuutafond nõuab valitsuselt pensionide veelgi suuremat kärpimist. Teadupärast võttis Läti seim juuni keskel vastu otsuse, mille kohaselt pensione kärbiti 1.juulist vanaduspensionäridel 10 protsenti ning töötavatel pensionäridel 70 protsenti.

Lisaks tahab IMF järgmisel aastal vähendada avaliku sektori töötajate palkasid ning sotsiaaltagatisi. Valitsus peab jätkama tervishoiu- ja haridusreforme, tõstma pensioniiga ning restruktureerima sotsiaaleelarvet.
Lisaks soovib IMF, et eelarvetulude kahanemisel peaks riik tõstma makse, sealhulgas käibemaksu. Valuutafondi nõudel ei tohiks eelarvepuudujääk järgmisel aastal ületada 8,5 protsenti ning 2011. aastal 6 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Lisaks paneb IMF ette, et tulevast aastaks võiks Läti sisse viia astmelise tulumaksu.

Valitsuskoalitsioon ei toeta ei astmelist tulumaksu ega pensionide langetamist.

Dombrovskise sõnul jätkuvad läbirääkimised IMFiga ning seni ei ole teada, millal need võiksid ühele poole saada. Kuni selle ajani ei soovi peaminister läbirääkimiste detaile kommenteerida.

Siiski ütles Dombrovskis, et käibemaksu tõstetakse vaid juhul, kui teisi lahendusi ei leita.

Peaminister tunnistas, et IMFi praegune närvilisus on mõistetav, sest valitsus on varem antud lubadusi täitmata jätnud.
Dombrovskis sõnas, et läbirääkimised IMFiga peavad jätkuma ning mõlemal poolel tuleb teha kompromisse.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles