Maksuamet utsitab ettevõtjaid impordi käibemaksu lihtsustusi kasutama

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Maksu- ja Tolliamet juhib ettevõtjate tähelepanu, et Euroopa Liitu mittekuuluvate riikidega kauplemisel on võimalik taotleda luba, mis lihtsustab käibemaksuga arveldamist.


Käibemaksuseadus annab võimaluse teatud tingimuste täitmisel arvestada kolmandatest riikidest imporditavalt kaubalt käibemaksu käibedeklaratsioonil (KMD), samaaegselt selle mahaarvamisõigusega.

Seda sellisel juhul, kui kaupa kasutatakse ettevõttes maksustatava käibe tarbeks. Sisuliselt tähendab see, et maksustatava käibega ettevõttel ei teki reaalset käibemaksu maksmise kohustust, kuna arvestatud käibemaksu saab samal käibedeklaratsioonil sisendkäibemaksuna maha arvata. Kui kauba importimisel arvestatakse käibemaksu käibedeklaratsioonil, siis tollideklaratsiooni alusel käibemaksu tasumist ei toimu.

Maksu- ja Tolliameti maksude osakonna juhataja Aule Kindsigo ütles, et ameti hinnangul on ettevõtteid, kes seda lihtsustuks saaksid kasutada, kordades rohkem, kui neid, kes seda praegu teevad.

«Kaupade ja põhivara impordi käibemaksu lihtsustus teeb maksumaksjatele käibemaksu arvestamise oluliselt mugavamaks ja odavamaks, kuna reaalset käibemaksu tasumist ja selle hilisemat riigi käest tagasiküsimist ei toimu,» lisas Kindsigo. Amet soovitab ettevõtjatel kaaluda loa taotlemist, kuna sellisel juhul ei pea käibevahendeid mõneks ajaks ettevõtlusest välja viima, samuti väheneb maksuhalduri koormus tagastustaotluste menetlemisel.

Tingimused, mille täitmisel on maksukohustuslasel võimalik maksuhaldurilt saada luba kolmandatest riikidest imporditavalt kaubalt käibemaksu arvestamiseks käibedeklaratsioonil on järgmised:

1. käibemaksukohustuslasena registreeritud järjestikku vähemalt 12 kuud;
2. eelneva 12 kuu kogukäibest on 0-protsendilise käibemaksumääraga maksustatav käive moodustanud vähemalt 50 protsenti;
3. maksudeklaratsioonid (KMD) on eelneva 12 kuu jooksul esitatud üksnes elektrooniliselt;
4. ei ole esitamata maksudeklaratsioone (KMD ja TSD);
5. ei olnud maksuvõlga taotluse esitamise eelse päeva seisuga ja ei ole olnud eelnenud 12 kuu jooksul summaarselt rohkem kui 30 päeva vältel maksuvõlga.

Erandina on sätestatud põhivara import. Sel juhul peavad täidetud olema kaks viimast tingimust (ei tohi olla esitamata maksudeklaratsioone ja maksuvõlga). Kui maksukohustuslase poolt on täidetud kaks viimast, kuid täitmata on esimesed kolm tingimust, peab loa taotleja esitama maksuhaldurile viimase nõudmisel tagatise.

Kauba või põhivara impordi käibemaksu käibedeklaratsioonil deklareerimise loa saamiseks tuleb isikul (kauba saajal) esitada maksuhaldurile taotlus elektrooniliselt e-maksuametis/e-tollis oleva infosüsteemi ICIS-LUBA kaudu.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles