Võrumaa ainus prügila paneb peagi väravad kinni

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aardlapalu prügila.
Aardlapalu prügila. Foto: Sille Annuk / Postimees

16. juulist suletakse Võrumaa ainus prügila Räpol. Peagi hakatakse rajama jäätmekeskust Umbsaarde.

Võru vallavanem Georg Ruuda kutsub üles Räpo prügilat kasutama, selleks on praegu viimane võimalus, kirjutas Võrumaa Teataja.

«Igal juhul tasub veel jäätmed Räpole viia. Kui inimene pole jõudnud oma prügi enne 16. juulit ära viia ja tahab seda hiljem teha, siis tuleb tellida prügifirmalt konteiner või viia praht omal käel 140 kilomeetri kaugusele Tormasse,» lausus ta.

Räpo prügila 132 000 kuupmeetrit jäätmeid maetakse etappide kaupa. Kuu aja pärast kuulutatakse välja riigihange, mille võitja teeb prügila sulgemise tööd.

«Hanke võitja selle aasta tööks on prügi koondamine. See tähendab prügilale ovaalse kuju andmist, prügi tihendamist ja pressimist. Seejärel kaetakse kõiki kümne sentimeetri paksuse pinnasekihiga,» selgitas Ruuda.

«Sellisel kujul jääb prügila aastaks seisma, et toimuks vajumine. Lõplikult kaetakse prügila 2011. aastal, siis juba meetrise saviseguse pinnasega. Lõppfaasis haljastatakse pinnas. Puid sinna ei istutata, vaid külvatakse muru.»

«Kindlasti on prügila sulgemine meeldiv selle kõrval elavatele inimestele, kes on aastaid ebameeldivusi talunud. On olnud põlenguid, probleeme prussakate, rottide, tolmu ja lendava prahiga,» ütles Ruuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles