Eesti on musta tööjõu poolest Euroopas esirinnas

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgas tegutsevad kelmid nõuavad kriminaalasja summutamise eest lunaraha.
Valgas tegutsevad kelmid nõuavad kriminaalasja summutamise eest lunaraha. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Eurofoundi värskelt avaldatud andmetest selgub, et Eesti on mustalt töötavate inimeste osakaalu arvestuses Euroopa Liidus (EL) esimese viie seas.

Eestis tunnistas 11 protsenti elanikest, et on viimase aasta jooksul mustalt tööd teinud. Selle tulemusega on Eesti 27 ELi riigi hulgas neljandal kohal. Meist eespool on veel Taani, Läti ja Holland. Viies on Rootsi.

Kui vaadata arvestust töötundide osas, kaovad Põhjamaad ja Holland pingerea esimeste seast ning ka Eesti näitaja jääb alla ELi keskmise.

Mustalt teeb töötaja Euroopas keskmiselt 200 töötundi aastas, Eestis 182 tundi ja Põhjamaades isegi alla 60 tunni. Kõrgeimad näitajad on selles osas Lõuna-Euroopas ja teistes Ida-Euroopa riikides, Lätis-Leedus näiteks 347 ja 390 tundi.

Must töö on meie regioonis kõige rohkem levinud ehituses ja põllumajanduses, Põhjamaades on ehitus samuti esimene, kuid sellele järgnevad majapidamisteenused ja transport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles