KPMG: valitsused peavad majandusraskustega toimetulekuks viivitamatult kulusid vähendama

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KPMG Baltics ASi siseauditi teenusvaldkonna juht Karin Rätsep.
KPMG Baltics ASi siseauditi teenusvaldkonna juht Karin Rätsep. Foto: KPMG

Kui riikide valitsused ei suuda resoluutselt eelarvekulusid kärpida, toob see paljudes riikides kaasa tõsiseid probleeme avalike teenuste rahastamisel, selgus KPMG korraldatud uuringust.


Juhtivate tööstusriikide avaliku sektori esindajate seas toimunud uuring näitas, et majanduslanguse tõttu peavad avaliku sektori organisatsioonid mitmel pool maailmas leppima endisest väiksema eelarvega, kuna valitsused on sunnitud kulusid kärpima. Maailmamajanduse seisukohast on parimaks strateegiaks kulude viivitamatu vähendamine.

«Maailmamajandus on olnud pikalt tõusujoones. Viimastel aastatel on püütud palju tähelepanu juhtida avalike teenuste tõhususe tõstmisele, kuid siiani on seda lihtne olnud ignoreerida, sest polnud majandussurutist. Seni on kõik toiminud, kuid enam mitte,» ütles KPMG Baltics ASi siseauditi teenusvaldkonna juht Karin Rätsep.

Maksude tõstmist KPMG tõhusaks lahenduseks ei pea, kuna see tekitaks laialdast pahameelt.
KPMG soovitab probleemide lahendamiseks valitsustel kõigepeal vaadata üle kulud ning elimineerida neis kõik ebavajalik. «Seejärel analüüsida kuluartikleid, jättes välja või vähendades neid programme, mida uues majanduskliimas ei saa enam endale lubada. Kolmandaks astuda samme, et leida uusi võimalusi avalike teenuste osutamisel. Siinkohal tasub õppida erasektorilt, kus internet, kõnekeskused ning logistikasõlmed on andnud paljude ettevõtete tegevusele täiesti uue näo,» ütles Rätsep.

Enamik uuringus osalejatest leidsid, et majanduslanguse tõttu muutub avalik sektor efektiivsemaks ja väiksemaks ning organisatsioonid peavad hakkama oma kulusid paremini arvestama.

Uuringu kohaselt mõjutab majanduslangus pikaajaliselt eelkõige Ühendriike ja Suurbritanniat. Vaatamata toetustele püsib uuringus osalenud maade avaliku sektori eelarve paigal või väheneb ka lühemas perspektiivis. Vastanutest 88 protsenti leiab, et nende järgmise aasta eelarve on tõenäoliselt väiksem kui käesoleval aastal.
Uuring näitab ka, et kaks kolmandikku avaliku sektori asutustest ei plaani lähiajal suuri strateegilisi muudatusi vaatamata tõenäosusele, et suurim tagasilöök tuleb 2011. või 2012. aastal. Kõigest 20 protsenti organisatsioonidest kavatseb radikaalseid muudatusi läbi viia.

KPMG viis uuringu läbi aprillis, eesmärgiga uurida, kuidas valitsused majandussurutisega toime üritavad tulla. Uuringu raames küsitleti 124 avaliku sektori tegevjuhti Saksamaalt, Hollandist, Suurbritanniast, Austraaliast ja USAst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles