Kiire pahavaraeemaldus

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutid
Arvutid Foto: SCANPIX
Infoturvalisuse portaali Arvutikaitse.ee üks tegijatest Lauri Säde õpetab, kuidas arvutist kiirelt pahavara üles leida ja eemaldada.

Arvuti puhtuses veendumine on küllaltki kerge. Tuleb vaid viirustõrje käima lükata ning kontrolli lõppedes näed, kas arvuti on nakatunud või mitte. Aga mis siis, kui aeg on napp ning kontroll venib liiga pikaks?

Järgnevalt tutvustan paari pahavaraotsijat, mis teevad kontrolli ära kõigest mõne minutiga. Seejuures on tulemus üllatavalt hea.

Hitman Pro

Hitman Pro koduleheküljelt saab alla laadida 30-päevase prooviversiooni, mis sisaldab ka  pahavara eemaldamist. Saadaval on nii 32-bitine kui 64-bitine versioon. Programm ühildub XP/Vista/2000/2003/2008 ja Windows 7 RCga.

See on saadaval ka eestikeelsena, mis teeb kasutamise veelgi mugavamaks.

Pärast allalaadimist käivitub programm kohe peale paigaldusfaili avamist. Arvuti kontrollimiseks tuleb valida «Edasi» ning seejärel nõustuda litsentsilepingu tingimustega.

Arvuti kontrollimiseks kuluv aeg on lühike, kõigest paar minutit.

Suur pluss on see, et pahavara Hitman Prod hetkel veel ei tunne ega blokeeri, seega on teda nakkuse korral hea kasutada.

Malwarebytes’ Anti-Malware (MBAM)

Nüüdseks olen ka MBAMi eesti keelde tõlkinud ning temaga töötamine on väga kerge. Nakkuse korral on MBAM üks esimesi tööriistu, mille käiku lasen.

Paigaldamine ise on kiire ning programmi töökiirus on samuti väga hea. Arvuti läbivaatuseks piisab kiirkontrollist. Vajadusel saab pahavara ka eemaldada.

Prevx 3.0

Prevx 3.0 on tõrjeprogramm, millel ei ole arvutisse allalaetavaid signatuure. Seetõttu on paigaldusfaili suurus kõigest alla 1MB. Siiski on tegu väga efektiivse programmiga ja masina kontrollimine võtab mõne minuti. Kahjuks ei eemalda programm leitud pahavara tasuta.

BitDefender QuickScan (Beta)

Praegu on see pahavaraotsija veel beeta staadiumis, kuid sellest hoolimata väga kiire. Tõhususes võib siiski kahelda, sest mina olen sellega edukalt leidnud ja eemaldanud vaid ühe trooja.

Programmi kodulehekülg pakub brauseripõhist kontrollijat. Selleks tuleks kasutada Internet Explorerit. Kontrolli käivitamiseks tahetakse paigaldada ActiveX komponent ja seda peab kontrollimiseks ka lubama.

Pärast ActiveX komponendi lubamist tuleb valida «Install», seejärel «Start» ja arvuti läbivaatus algab. Pahavara tuvastamise järel saab need ka tasuta eemaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles