Ekspordi tõusuks tuleb vaeva näha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josing.
Eesti konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josing. Foto: Peeter Langivits

Eesti konjuktuuriinstituudi (EKI) eksperdid on valdavalt seisukohal, et Eesti eksport järgneva kuue kuu jooksul jääb samaks või pigem kasvab.


EKI vanemteaduri Leev Kuuma sõnul on ekspordi kasv üks põhilisi eeldusi, mis võiks Eesti majanduse jälle tõusule pöörata. EKI ekspertide hinnangud ekspordi tuleviku suhtes küll lahknevad, kuid 61 protsenti neist usub, et eksport järgneva kuu jooksul siiski kasvab.

EKI direktor Marje Josing on seisukohal, et Eesti ettevõtjad peaksid oma äriplaanide tegemisel senisest rohkem vaeva nägema. Liberaalse turumajanduse ning tiheda konkurentsi tingimustes on kaupade müümine alati keeruline olnud. Ekspordi suurendamiseks on vaja oma ala hästi tundvaid müügimehi.

Ekspordi suurendamiseks ning karmis rahvusvahelises konkurentsis läbilöömiseks on Eesti ettevõtted Josingu sõnul liiga väikesed ja nõrgad. Seega oleks vaja firmade tugevdamist.

Kaks kolmandikku EKI ekspertidest on seisukohal, et poole aasta pärast Eesti väliskaubanduse bilanss paraneb, 28 protsenti usub praegusele tasemele jäämist ning ainult kuue protsendi hinnangul bilanss halveneb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles