Eesti majandusseis halveneb veelgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leev Kuum.
Leev Kuum. Foto: Peeter Langovits

Eesti Konjuktuuriinstituudi (EKI) täna avaldatud uuringu andmetel jätkus Eestis teises kvartalis majandusolukorra halvenemine.


Selle peamine põhjus on Eesti peamiste väliskaubanduspartnerite impordinõudluste kuni 40 protsendi suurune vähenemine. Samas on üha rohkem märke sellest, et majandus on kohanemas muutunud oludega.



EKI juhtivteadur Leev Kuum väitis uuringut tutvustades, et majandussurutise suurimaks negatiivseks tagajärjeks on tööpuuduse jätkuv süvenemine, millele valitsusepoolne vastuseismine on euronõuete tõttu piiratud. Ka äriettevõtted ei ole uusi töökohti loonud. Tööpuuduse kasvu nimetas ta lausa kahetsusväärseks.

EKI ekspertide prognoos näitab, et Eesti majanduse seisund kuue kuu pärast on praegusest pigem halvem kui parem. Sellele vaatamata on paranemislootused viimastel kuudel muutunud tugevamaks.

Esimene poolaasta oli Eesti majandusele tõsine väljakutse, kohanemise ja suutlikuse väljakutse, seda eriti raha- ja eelarvepoliitikas ning tööhõives.

Senine kohanemine on ekspertide hinnangul kulgenud ootuste kohaselt ning sisendab lootust, et Eesti suudab majanduskriisist peagi välja tulla.

89 protsenti EKI ekspertidest tõdes, et Eesti majanduse olukord juuni seisuga on halb ning ainult 11 protsenti neist andis seisundile rahuldava hinnangu. Kuum kinnitas, et rahuldava hinde andnud eksperte ei tasuks alahinnata, sest nad lähtusid tõenäoliselt Eesti kohanemisvõimest, mitte siseriikliku kogutoodangu (SKT) tasemest.

«Võrreldes kolme kuu taguse ajaga ei ole Eesti majandusseis paranenud,» kinnitas Kuum. «Seda võib aga küll öelda, et määramatus on vähenenud ning teatud optimis tuleviku suhtes tugevneb.»

Kuna Eesti on aga maailmamajanduse osa, ei saagi meil paremini minna, sest Müncheni majandusuuringute instituudi andmetel on kogu maailma majanduse seisund viimase kolme kuu jooksul halvenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles