Läti saab Euroopa Komisjonilt raha enne juuli lõppu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joaquin Almunia
Joaquin Almunia Foto: AP / Scanpix

Euroopa Komisjon otsustas täna eraldada Lätile 1,2 miljardi euro mahus teise laenumakse, raha kantakse üle juulikuu jooksul.


«Läti läbib praegu väga valulist kohandumisportsessi,» tõdes Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Joaquin Almunia pressiteates.


Tema sõnul peab Läti tegelema suure eelarvedefitsiidi küsimusega ning majakromajanduslike ebakõladega, et riik suudaks taastada majanduskasvu ning uusi töökohti luua. Tema sõnutsi peab Läti hoolega jälgima ümberkorraldustega kaasnevat negatiivset mõju vähekindlustatud elanikkonnale.


Almunia allkirjastas täna Euroopa Nõukogus jaanuaris allakirjastatud 3,1 miljardi euro mahus abiprogrammi raames antava teise laenumakse otsuse. Laenumakse tehakse juuli teises pooles, pärast seda kui vastava lepingu on allkirjastanud Läti valitsuse ja Euroopa Komisjoni esindajad.

Lisaks laenumakse otsusele andis komisjon ka soovitused ülemäärase eealrvepuudujäägi menetluse raames. Vastavalt komisjoni soovitustele peab Läti täielikult rakendama parlamendi poolt 16.juunil heaks kiidetud lisaeelarve ehk valulised kärped, et hoida eelarvedefitsiiti allpool 10 protsendi piiri. Eelmisel aastal oli riigi eelarvepuudujääk 0,4 protsenti.

Läti eelarvepuudujääk peaks meetmete tulemusena langema 1012.aastaks allapoole euro kasutuselevõtkuks vajalikku 3 protsendi piiri.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles