Ehitajaid vaevab töönälg

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitus.
Ehitus. Foto: SCANPIX

Ehitusettevõtjate meeleolu on suhteliselt pessimistlik, paljud on prognoosinud käibe kahanemist juba selleks aastaks ning tõdevad, et ka järgmisel aastal pole paremat loota.

Konjunktuuriinstituudi augusti ehitusbaromeetrist selgub, et sektori turukonjunktuur on halvenenud ja 27 protsendil ettevõtteist on tellimusi vähem kui varem, kirjutas Äripäev.

«Eks ta nii ongi, baromeeter näitab õiget olukorda. Terve see aasta on selline, et kõikidel on töönälg,» tõdes Paide MEKi tegevdirektor Janek Lohu. Kui on konkurss, siis osaleb seal tema sõnul 15–20 ettevõtet. «Praegu on riigi panus täielikult puudu. Sellepärast see majandus kidub ka, et ei tule riigi investeeringuid,» lausus Lohu.

Baromeeter näitab, et ehitustööde hinnad on stabiilseks jäänud. «Mõne pakkumise järgi vaatad küll, et hinnad langevad. Pakutakse väga madalat hinda, vahel tundub, et alla omahinna,» tõdes Lohu. «Selline tunne on, et tahetakse lihtsalt midagi kätte saada, et oleks tegevus. Masutunne tuleb peale uuesti.»

Lohu sõnul ennustas juhtkond Paide MEKile selleks aastaks käibe samale tasemele jäämist ja see võib-olla õnnestub ka, aga kasumlikkust on raske samal tasemel säilitada.

Eelmisel aastal suutis ettevõte müügitulu kasvatada, võrreldes 2011. aastaga suurenes see 8,6 miljonilt eurolt 9,7 miljonile eurole ehk 13 protsenti. Ettevõtte kasumiks kujunes 699 349 eurot.

Harju Ehituse juhatuse esimehe Aare Neudorfi sõnul on fakt see, et Eesti turu jaoks on tegijaid liiga palju. «See ongi kogu traagika,» tõdes ta. «Kui oleks üks suur tegija, siis oleks kõik väga hästi.»

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles