Miks Nokia ei müünud Microsoftile oma patente?

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia juht Stephen Elop (vasakul) ja MIcrosofti juht Steven Ballmer.
Nokia juht Stephen Elop (vasakul) ja MIcrosofti juht Steven Ballmer. Foto: Reuters / Scanpix

Kuigi Nokia müüs Microsoftile oma seadmete üksuse, jätab patentide müügist loobumine ettevõttele võimaluse Androidi platvormile nutitelefone tootvate firmade kulul märkimisväärseid rahasummasid teenida, kirjutab Reuters.

Microsoft nõustus eile maksma Nokia mobiiliüksuse eest 3,79 miljardit eurot ning Nokia patentide kümneaastase kasutuslitsentsi eest veel lisaks 1,65 miljardit eurot.

«See leping tähendab õigust kasutada selle ajaperioodi jooksul Nokia leiutisi,» ütles Microsofti asepresident Brad Smith eile. «See ei tähenda patentide omandamist ega üleminekut Microsofti valdusesse.»

«Seni ei ole Nokia oma patentide litsentse väga laialdaselt välja jaganud, eelistades kasutada neid oma seadmete äri kaitsmiseks konkurentide vastu,» ütles Nokia kõneisik Mark Durrant Reutersile saadetud meilis.

«Peale seda, kui seadmete üksuse müük Microsoftile on täielikult jõustunud, avaneb meil võimalus mõnede oma tehnoloogiapatentide litsentseerimist kaaluda,» lisas ta.

Veel mõned aastad tagasi maailma mobiiltelefonide turgu suveräänselt valitsenud Nokia ei suutnud nutitelefonide äris konkurentide Apple´i ja Samsungiga sammu pidada ning teatas üleeile oma seadmete üksuse müügist Microsoftile. Ettevõte keskendub peale tehingut edasi peamiselt telekomiseadmete ja navigatsiooniärile.

Soome ettevõte on intellektuaalomanditurul ka varem edukalt tegutsenud. 2009. aastal kaebas Nokia Apple´i patendirikkumiste tõttu kohtusse, mille järel saavutati tehnoloogiafirmade vahel litsentseerimiskokkulepe. Kuigi lepingu tingimusi ei ole siiani avalikustatud, teenis Nokia kuulduste järgi sellega sadu miljoneid dollareid.

Microsofti jaoks oli Nokia patentide kasutuslitsentsi ostmine nende väljaostmise asemel ilmselt strateegiliseks sammuks. Microsoft on juba praegu sundinud enda valduses olevate patentide abil umbes kahtekümmet Androidi platvormile telefone tootvat firmat litsentsitasusid maksma, mille abil loodab maailma suurim tarkvaraettevõte tõsta Google´i operatsioonisüsteemi kasutavate telefonide hinda. Praegu jääb ka Nokiale võimalus küsida samadelt tootjatelt oma patentide eest litsentsitasusid. Nokia kõneisik Durrant ei Reutersile täpsemaid sihtmärke nimetada ei soovinud.

«Ma ei imestaks, kui Nokia alustaks lähikuudel mõnda patentide kasutamisega seotud kohtuprotsessi,» ütles Reutersile ühe mõlema ettevõttega äri teinud firma anonüümseks jääda soovinud intellektuaalomandi üksuse juht.

«Juhul kui Microsoft oleks Nokia patendid välja ostnud, oleks Androidi telefonitootjate pihtide vahele võtmine ilmselt võimatuks muutunud,» lisas ta.

Nokia jättis Microsoftile võimaluse muuta patentide kasutuslepingu ajaline periood kümnelt aastalt igaveseks. Seda võimalust ettevõte Smithi sõnul ka ilmselt kasutab.

Kõrge kvaliteediga mobiilipatentide järgi on turul viimaste tehingute järgi otsustades üsna tugev nõudlus. Näiteks Google maksis 2011. aastal Motorola Mobility eest 12,5 miljardit dollarit, kusjuures suurema osa sellest summast käidi välja patentide eest.

«See, et Nokia müüs oma äri, kuid mitte patendid tähendab ilmselt seda, et ettevõttel on nende väärtusest oma arusaam,» ütles intellektuaalomandiõigusi puudutava konsultatsiooniga tegeleva ettevõtte Lumen SV osanik Michael Pierantozzi. Juhul, kui Nokia saaks kogu oma patendiportfelli eest Motorola tehingule lähedase hinna, võiks ettevõte tema sõnul ilmselt selle müüki kaaluda. Microsoft aga ei olnud tõenäoliselt nõus nii palju välja käima.

«Nokia ei saanud patentide eest seda hinda, mida lootis,» lisas Pierantozzi patentide müügitehingu katkijäämist kommenteerides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles