Millised olid Nokia olulisemad verstapostid mobiilitootjana?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia esimene telefon Mobira.
Nokia esimene telefon Mobira. Foto: ROBYN BECK/AFP

Uudisteagentuur Reuters reastas Nokia mobiiliäri müügi puhul Soome mobiilitootja olulisemad ajaloolised tähised.

  • Nokia kontsern sai oma nime 1871. aastal Nokianvirta jõe järgi, kuhu kaevandusinsener  Fredrik Idestam rajas oma teise paberitehase. Nokia valmistas rohkem kui sajandi rehve, kummikud ja kaableid, enne kui 1987. aastal jõuti esimese mobiiltelefonini nimega Mobira Cityman. Peale seda, kui Nõukogude Liidu endine juht Mihhail Gorbatšov jäi  800 grammi kaaluva ja praeguses vääringus umbkaudu 2450 eurot maksnud telefoniga pildile, sai seade rahvusvahelises meedias hellitusnimeks «Gorba».

  • 1992. aastal otsustas Nokia uus juht Jorma Ollila müüa maha kõik mobiilse äriga mitteseotud üksused ning ettevõte tõi turule oma esimese GSM telefoni nimega Nokia 1011.

  • 1996. aastal tuli Nokia turule Communicatoriga, oma esimese mobiilse kontoritelefoniga, millega sai muuhulgas ka meile saata ja lugeda.

  • 1999. aastal tuli Nokia turule ühe oma populaarsema mudeliga 3210, mida müüdi maailmas kokku üle 160 miljoni eksemplari.

  • Suurimaks müügihitiks sai aga 2003. aasta mudel Nokia 1100, mida tarniti maailmas üle 250 miljoni eksemplari. Tegu on mitte ainult maailma kõige rohkem müünud mobiiltelefoniga, vaid ka tarbeelektroonika seadmega üldse.
  • 2006. aastal taandus Ollila ettevõtte nõukogusse ning uueks juhiks sai Olli-Pekka Kallasvuo.
  • 2007. aastal tuli turule Nokia seni viimane tipptelefonist müügihitt Nokia N95, mida müüdi kokku veidi alla 20 miljoni eksemplari.
  • 2012. Nokia kaotas oma juhtpositsiooni telefonitootjate seas Samsungile. 2007. aastal iPhone´i turule tulekuga plahvatuslikult kasvama hakanud nutitelefonide segmendis jäädi liidrikohast ilma aga juba aasta varem.
  • 2011. aastal palgatakse Microsoftist uus tegevjuht Stephen Elop ning nutitelefonides otsustatakse hüljata Symbiani platvorm, asendades see Microsofti Windows Phone´iga.
  • 2011. aasta oktoobris ehk peale seda, kui Microsoftist palgatud uus tegevjuht Stephen Elop otsustas hüljata ettevõtte enda Symbiani platvormi, tutvustas Nokia oma esimesi Windows Phone´i platvormi kasutavaid nutitelefone Lumia 710 ja Lumia 800,
  • 2013. aastal võttis Nokia mudeliesitlustega hoo üles - muuhulgas toodi turule nii 41 MP kaameraga Lumia 1020 tipptelefon, kui ka ettevõtte ajaloo soodsaim 15-eurone mobiiltelefon Nokia 105. Kuigi teises kvartalis tarnis Nokia 7,4 miljonit Lumia nutitelefoni ehk pea kolmandiku võrra rohkem kui esimeses kvartalis, ootasid analüütikud üle 8 miljoni eksemplari küündivat tulemust. Suve lõpu seisuga on erinevate uuringufirmade hinnangul kunagise ülivõimsa turuliidri osa mobiiltelefonide tootjate seas kahanenud 15 protsendini ja nutitelefonide seas vaid 3 protsendini. Pikalt kahjumis olnud telefonitootja prognoosib Lumia tugevnenud müüginumbrite najal aasta lõpuks siiski kasumisse jõuda.
  • 3. september 2013. Microsoft teatab, et ostab Nokia seadmete ja teenusteüksuse, millega Nokia ajalugu mobiiltelefonitootjana saab ilmselt järgmise aasta alguses lõpu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles