Amet pidas kinni ligi 4 miljoni euro suuruses käibemaksupettuses kahtlustatavad

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amet pidas kinni käibemaskupettuses kahtlustatavad.
Amet pidas kinni käibemaskupettuses kahtlustatavad. Foto: SCANPIX

Maksu- ja tolliamet pidas kinni ligi 4 miljoni euro suuruses käibemaksupettuses kahtlustatavad

Ameti uurimisosakonna ametnikud korraldasid eelmisel nädalal kriminaalmenetluse käigus Lääne- ja Harjumaal üheaegselt 27 läbiotsimist ning pidasid maksukuriteos kahtlustatavatena kinni kuus isikut.

Isikuid kahtlustatakse riigile 3,8 miljoni euro kahju tekitamises käibemaksu alusetu tagasiküsimise teel, kuritegeliku ühenduse loomises ja sinna kuulumises. Läbi otsiti kahtlustatavatega seotud elu- ja töökohad ning transpordivahendid.

Lääne ringkonnaprokurör Indrek Kalda sõnul seisnes maksupettus kahtlustuse järgi selles, et ettevõte esitas 2012. aasta jaanuarist kuni 2013. aasta juunini maksudeklaratsioonides tahtlikult valeandmeid.

Käibedeklaratsioonides kajastati fiktiivseid majandustehinguid tekstiilitoodete soetuse ja edasimüügi kohta Lätisse. Maksukelmuse läbiviimiseks lõid kuritegeliku ühenduse liikmed ettevõtete keti, mida ise ka juhtisid. 

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja Rain Kuusi sõnul tõestab see juhtum järjekordselt, et käibemaksupettused on teatud inimestele vägagi tulutoovaks äriks, milleks sobib igasugune kaup.

«Ka selle juhtumi puhul on märksõnadeks kõrge organiseerituse tase, rahvusvahelisus ning põhjalik planeerimine,»märkis Kuus.

Kahtlustus on esitatud kokku kuuele füüsilisele ja ühele juriidilisele isikule, vahistatud kedagi ei ole. Menetlustoimingute käigus on kinni peetud erinevaid varasid kokku ligi 400 000 euro ulatuses.

Maksukelmuse toimepanemise eest suures ulatuses saab süüdimõistmisel karistada kuni seitsmeaastase vangistusega. Kuritegeliku ühenduse loomise eest on seaduses ette nähtud 5- kuni 15-aastane, sellisesse ühendusse kuulumise eest aga 3- kuni 12-aastane vangistus.

Kriminaalasja kohtueelset uurimist viib läbi maksu- ja tolliameti uurimisosakond ning juhib Lääne ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles