Analüütik: palgatõus on toimunud kasumite arvelt

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe. Foto: Toomas Huik / Postimees

SEB panga analüütiku Ruta Arumäe sõnul kinnitas teisipäeval avaldatud statistika ettevõtluse majandusnäitajate kohta ta varasemalt avaldatud arvamust, et teises kvartalis toimunud töötajate palgatõus on saanud võimalikuks ettevõtete kasumite arvelt.

«Seda seetõttu, et teises kvartalis loodud lisandväärtuse juurdekasv oli väike ning töötajate palgad kasvasid rohkem kui lisandväärtus,» kommenteeris Arumäe E24-le.

Kasumite kasv on juba kolmandat kvartalit järjest pidurdunud ning käesoleva aasta teises kvartalis vähenenud 5 protsendini aastatagusega võrreldes. Samuti on loodud lisandväärtuse kasv pidurdunud kolmandat kvartalit järjest.

Samas palgafondi kasv on jätkunud samas tempos ehk üheksa protsenti. «Järgmine loogiline samm on palgafondi kasvu vähendamine, kas palgakasvu koomale tõmbamise või hõive vähendamise kaudu, » ennustas Arumäe.

Kuna ettevõtete kasumid kahanevad ja palgakulud kasvavad, siis on palgafondi osakaal Arumäe sõnul loodud lisandväärtuses suurenenud ehk et töötajad on viimastel kvartalitel saanud endale suurema tüki loodud lisandväärtusest kui eelmisel aastal.

«Samas on tööviljakus jäänud samaks nagu aasta tagasi samal ajal,» märkis ta.

Kasumite kahanemine viitab Arumäe sõnul sellele, et majandus on aeglustumistsüklis. «Ettevõtete investeeringud on vähenenud ning see näitab, et lähitulevikuks on laienemist planeeritud tunduvalt vähem kui varem, sama kehtib ka töökohtade juurde loomise kohta. »

Statistikaameti teatel oli ettevõtlussektori kogukasum 2013. aasta teises kvartalis 801 miljonit eurot, mis oli 5 protsenti väiksem kui aasta varem samal ajal. Ettevõtted müüsid 2013. aasta teises kvartalis kaupu ja teenuseid 12,7 miljardi euro eest, mis oli 9 protsenti rohkem kui aasta tagasi samal ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles