Kiirkommentaar: Microsoft teeb jällegi partneritest konkurendid

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia lipp Helsingis.
Nokia lipp Helsingis. Foto: SCANPIX

Kui seni oli Microsoft oma nutitelefonides Windows Phone´i tarkvaraplatvormi kasutavatele tootjatele nagu HTC ja Samsung tarkvarapartneriks, siis Nokia seadmete üksuse ostmisega saab maailma suurimast tarkvaraettevõttest neile hoopis otsene konkurent.

Mitmete analüütkute hinnangul võib Nokia seadmete üksuse ostmine tähendada seda, et suurte nutitelefonitootjate huvi Windows Phone platvormi vastu vaibub ning Microsoft on sunnitud üksinda sellele seadmeid tootma.

Intervjuus New York Times´ile väitis Microsofti lahkuv tegevjuht Steve Ballmer, et Nokia telefonid moodustavad neli viiendikku kõikidest müüdavatest Windows Phone platvormi kasutavatest telefonidest. Arvestades seda, et Windows Phone´i turuosa oli uuringufirma Gartner andmetel käesoleva aasta teises kvartalis nutiplatvormide seas 3,3 protsenti, ei ole senised partnerid ilmselt väga huvitatud edaspidi suuremal määral Windows Phone´ile panustamisest.

HTC on seni kommentaaridest meediaväljaannetele keeldunud, öeldes, et ettevõte alles hindab muutunud turuolukorda.

Olukord on sarnane eelmise aasta oktoobrile, mil Microsoft tuli turule omaenda tahvelarvutiga Surface, muutes samuti oma senised riistvarapartnerid otsesteks konkurentideks. Surface´i tahvelarvutite esimese seeriaga Microsoft konkurentidele erilist kahju tekitada ei suutnud, ning sel aastal oli Microsoft sunnitud ka ametlikult oma põrumist tunnistama, kandes seetõttu maha pea miljard dollarit.

Samas ei ole Microsofti stardipositsioonid tahvelarvutite turule ja nutitelefonide turule astumisel võrreldavad - kui eelmisel aastal alustati Surface´iga põhimõtteliselt tühja koha pealt, siis ostetud Nokia seadmete üksus hoiab maailmas mobiiltelefonide tootjate seas teist positsiooni. Kuigi ei ole teada, millal täpselt Microsoftil Nokia telefonitootmise ülevõtmise plaan küpses (vandenõuteoreetikud peavad Microsoftist Nokiat juhtima läinud Stephen Elopit ka tarkvaraettevõtte poolt saadetud Trooja hobuseks), siis kindel on see, et Ballmer on oma mullustest vigadest õppinud ning ülevõtmise kaudu on ilmselt suuremat edu oodata, kui ise nullist alustamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles