Liibanonis leiutati «lahinguäpp»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibanoni sõdurid.
Liibanoni sõdurid. Foto: SCANPIX

Nüüd mil naabermaal Süürias möllav vägivald üha enam üle piiri tikub, on liibanonlased leidnud uudse viisi olukorraga toimetulemiseks: ettehoiatavad äpid.

Nutifonirakendused – mis kaardistavad lahingukära ning oskavad teha vahet ilutulestikul ja tulevahetusel, näitavad ümbersõite teetõketest ning aitavad röövitud isikutel armeega kontakteeruda – on töö ja kodu vahet sõitvate liibanonlaste jaoks eluliselt olulised.

«Mujal maailmas segavad sind peamiselt vaid liiklusummikud,» ütles ühe sellise toote loomisega seotud ettevõtja Mohammad Taha. «Liibanonis võib aga juhtuda igasugu asju...»

Alates Süüria kriisi lahvatamisest enam kui kaks aastat tagasi on ka Liibanonis tempokalt kasvanud tulistamiste, inimröövide ja hiljuti ka autopommide plahvatuste arv. USA kavandatud rünnakute ootel Süüria pihta on Liibanon üha rahutum riigis baseeruva Hezbollah rühmituse pärast, mis pooldab ja toetab Süüria režiimi ning võib vastumeetmena rünnata Iisraeli.

Enamiku liibanonlaste jaoks, kes elasid üle laastava kodusõja (1975-1990), on praegune ohtlik olukord miski, mille keskel tuleb elama õppida – mitte põgeneda.

«Meil on olnud kõva praktika: kodusõda kestis rohkem kui paar aastat...» nendib kunstiõpetaja Joumana Bou Khaled.

Mohammad Taha poolt mullu lansseeritud rahvahanke-põhine Ma2too3a äpp saab kasutajailt infot protestide, liikluse, teetõkete ja kokkupõrgete kohta, kandes kogutu kaardile. Rakendust on allalaaditud juba üle 80 000 korra. «Meie toote populaarsus sõltub otseselt poliitilisest olukorrast,» selgitab Taha.

Ettevõtja Firas Wazneh arendab aga toodet, mis reageeriks spetsiifiliselt püssitulele. Sageli – näiteks pärast poliitikute kõnesid reedeste palvete lõppedes – kaigub Beirut püssilaskudest ning elanikud üritavad ühteist telefonitsi või Twitteri kaudu kätte saada ning selgusele jõuda, kus lastakse ja milles on asi.

Waznehi turvaäpi Way To Safety mõte seisneb selles, et kasutajad võivad salvestada püssitule ning saata selle nende saidile, mis määrab andmebaasi abil kindlaks relvade liigi ning trianguleerib salvestuste järgi välja, kus ja milline lahing käimas on. Ühtlasi soovib Way to Safety aidata kasutajatel teha vahet ilutulestiku ja tulevahetuse kõla vahel.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles