Ettevõtete kogukasum vähenes teises kvartalis

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtete kogukasum vähenes.
Ettevõtete kogukasum vähenes. Foto: SCANPIX

Statistikaameti teatel oli ettevõtlussektori kogukasum 2013. aasta teises kvartalis 801 miljonit eurot, mis oli 5 protsenti väiksem kui aasta varem samal ajal.

Ettevõtlussektori kogukasumi vähenemise põhjus oli eelkõige kasumi vähenemine töötleva tööstuse ning veonduse ja laonduse tegevusalal, teatas amet.

Töötleva tööstuse kasum vähenes eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes 19 protsenti, seda eelkõige kütteõli-, toiduaine- ja keemiatööstuse kasumi vähenemise tõttu.

Veonduse ja laonduse tegevusala kasum vähenes neljandiku võrra, mõjutatuna põhiliselt veetranspordist.

Suurima positiivse panuse sektori kogukasumisse andsid peamiselt siseturule panustavad kinnisvara-, kaubandus- ja energeetikaettevõtted.

Ettevõtted müüsid 2013. aasta teises kvartalis kaupu ja teenuseid 12,7 miljardi euro eest, mis oli 9 protsenti rohkem kui aasta tagasi samal ajal.

Enim suurenes müügitulu mäetööstuses, millele avaldas enim mõju turbatootmise kasv.

Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 14 ja 10 protsenti

Ettevõtete kulud suurenesid 2012. aasta teise kvartaliga võrreldes 10 protsenti, sealhulgas tööjõukulud 9 protsenti. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes kumbki 3 protsenti.

Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5400 eurot kvartalis, mis jäi võrdluses eelmise aasta teise kvartaliga samaks.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus väheneb. Ettevõtted investeerisid 2013. aasta teises kvartalis 603 miljonit eurot, mis oli 8 protsenti vähem kui eelmise aasta samal ajal.

Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suuremad investeerijad olid energia-, põllumajandus- ja töötleva tööstuse ettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest.

Võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga suurenesid vaid investeeringud masinatesse ja seadmetesse ning arvutitesse ja arvutisüsteemidesse, ülejäänud investeeringud vähenesid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles