Analüütik: majandusraskused on Soomele õnneks

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsuri sõnul pole Soome kärpekava ootamatu.
Heido Vitsuri sõnul pole Soome kärpekava ootamatu. Foto: Peeter Langovits

LHV Panga makroanalüütiku Heido Vitsuri arvates ei tähenda pakutud kärpekava veel seda, et Soome kavatseks oma heaoluriigi mudelist loobuda. 

«Esiteks pole tegu millegi ootamatu ja erakorralisega, vaid ammu teadaolevate vajalike reformide elluviimise alustamisega. Võib isegi küüniliselt öelda, et praegused majandusraskused on Soome heaoluriigi mudelile õnneks, sest muidu oleks soomlased juba ammu vajalikuks muutunud reformide alustamisega veelgi venitanud ja koos sellega teinud vältimatuks hoopis radikaalsemad sammud. Tegu on ju reformidega, mille vajadust on kogu aeg teatud, kuid mida poliitilistel põhjustel pole kunagi ellu viidud,» räägib Vitsur

Vitsuri sõnul on pensioniea tõstmise vajadus olnud ilmselge ja mitte seotud riigi mudeli vaid keskmise eluea suurenemisega. «Sama selge on ka see, et praegu välja öeldud sammude pikkusest kauaks ajaks ei piisa, kuna keskmine eluiga on Soomes tublisti kasvanud ja on tõenäoline, et kasvab ka edaspidi,» lisab ta.

Soome hetkelise majandusseisu kohta arvab Vitsur, et midagi katastroofilist toimumas pole. «See pole ju saladus, et Soome on üks Euroopa Liidu ja eurotsooni kallimaid maid ning selline kallidus ei tule ühegi riigi majanduskasvule pikemas perspektiivis kasuks. Konkurentsivõime ja majanduskasvu taastamiseks tuleb sellistel riikidel oma kulude tase tooteühiku kohta allapoole viia,» sõnab ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles