Europerifeeria kinnisvaraturgu tabas osturalli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara. Illustreeriv pilt.
Kinnisvara. Illustreeriv pilt. Illustratsioon: Endover.

Investorite isu kommertskinnisvara järele Euroopa kriisiriikides on viimase kolme kuuga hüppeliselt kasvanud.

Konsultatsioonifirma Cushman & Wakefieldi andmetel kosus  Portugali, Itaalia, Iiri, Kreeka ja Hispaania kinnisvaratehingute väärtus maist juulini eelnenud kvartaliga kõrvutades 60 protsenti, põrutades 2,3 miljardi euro tasemele.

Äkktõus on praktliliselt sada protsenti tingitud rahvusvaheliste investorite tagasipöördumisest turgudele, mida nood viimased kuus aastat niivõrd riskantseks pidasid, et ostud ei tulnud kõne alla isegi võileivahinnaga.

Nii on piiritaguste investoride poolsed kontori- ja poepindade ostud kasvanud kvartaliga ligi kümme korda. Itaalias oli edenemine tagasihoidlikum – 190 protsenti.

Euroopa perifeerias ei ole hakanud pinda sondeerima mitte üksnes erainvestorid – kes reeglina esimesena varba vette pistavad. Kohal on ka suured ja traditsiooniliselt riske vältivad investorid nagu kindlustusettevõtted ja pensionifondid.

Näitena sellest on Prantsuse kindlustaja Axa kinnisvaradivisjon sõlminud tänavu teises kvartalis tehinguid nii Itaalias kui Hispaanias.

«Investorid, meie kaasa arvatud, hakkavad taas tasapisi riske võtma ning nad näevad neil turgudel võimalusi,» ütles Axa Real Estate’i varahalduse ja ostutehingute juht Anne Kavanagh.

«Kuid ülepeakaela perifeeriasse tormata keegi siiski ei kavatse – oli see ju alles aasta tagasi, kui kõik ühisraha lagunemisest rääkisid,» lisas Kavanagh.

Aktiivsuse kasv on lükanud perifeeria liikuma vastupidiselt üldisele trendile Euroopa turul, mis on viimase kolme kuuga langusse libisenud.

Kontinendi suurlinnad – eriti London – on USA, Aasia ja Lähis-Ida ostjate pakkumistest niivõrd läbi immutatud, et kasumivõimalused jäävad järjest kiduramaks. Seetõttu jahivad paljud investorid tootlusi riskantsematelt turgudelt.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles