Luman: riigi valitsemisega seotud kulutusi ei tohiks järgmisel aastal tõsta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman kutsus laupäeval kaubanduskoja traditsioonilist ärihooaega avades poliitikuid valimiste eel sisukamale debatile ning mitte tõstma järgmisel aastal riigivalitsemisega seotud kulutusi.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman ütles oma avakõnes, et ettevõtjad ootavad sügisestelt kohalikelt omavalitsuste valimistelt sisulist diskussiooni riigile olulistel teemadel, olgu selleks siis kvaliteetse hariduse kättesaadavus igale noorele, tulumaksuvaba miinimumi tõstmine või kohalike omavalitsuste suurem võimekus ja motivatsioon ettevõtluse arendamisel kohalikul tasandil.

«Loodan, et neid ja teisigi riigi jaoks olulisi küsimusi arutatakse sisulisemalt järgnevate nädalate jooksul toimuvates valimisdebattides. Ettevõtjatena saame seda küsida ja nõuda, et diskussioon ei piirduks vaid populistlike loosungitega sellest, et raha on juurde vaja või kui kasulik oleks luua uusi võimalusi kohalike maksude kehtestamiseks või kelle rahvamaja katus järgmise valitsemisaja jooksul esimesena parandatud peaks saama,» ütles Luman.

Luman tõstatas oma kõnes kaks teemat, mida Kaubanduskoda soovib just praegu riigieelarvet koostavatele poliitikutele rõhutada.

«Esmaseks oleks viimasel ajal jälle palju kõneainet pakkunud tulumaksuvaba miinimumi tõstmise vajadus. Nõustun sellega, sest see oleks kindlasti mõistlik samm. Kaubanduskoja juhatuse ja erakondade esindajate kohtumistel möödunud talvel, möönsid kõik parlamendierakonnad sellise sammu vajalikkust. Ka täna on kõik seda meelt, et maksuvaba miinimumi tõstmine oleks vajalik, kuid konkreetsetes numbrites kokkuleppeni ei jõuta. Küll on vaja oodata ühte analüüsi ja siis järgmist prognoosi, kuid otsus lükkub järjest kaugemale. Kuigi on keeruline hinnata, milliseks kujuneb järgmise aasta majanduskasv, oleme Kaubanduskoja poolt jätkuvalt arvamusel, et tulumaksuvaba miinimumi tõstmine juba järgmise aasta algusest kuni 20 protsendi võrra, oleks reaalne, ega põhjustaks riigieelarvele kokkuvõttes märkimisväärset tulude vähenemist. Tulude vähenemise kompenseeriks tarbimise elavdamisest laekuv täiendav maksutulu ning sisetarbimisele suunatud ettevõtete majandusolukorra paranemine, mis omakorda aitaks eelduslikult vähendada tööpuudust,» ütles Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees.

«Teise teemana, mis puudutab riigieelarvet, sooviksin aga jätkuvalt rõhutada vajadusele piirata riigivalitsemisega seotud kulusid. Kuuldes ministeeriumite soovidest kasvatada valitsemisega seotud kulutusi, tekib ettevõtjana paratamatult tunne, et me ei ela ühes ja samas riigis. Kuigi ka palgakasv on oluline ja soovides tagada riigivalitsemise kvaliteeti, tuleb meil selleks ressursse leida, ei saa see toimuda ilma tegevust efektiivistamata. Riigina oleme viimastel aastatel pidevalt panustanud avaliku sektori arendamisse ja üha uute e-teenuste loomisse, kuid ettevõtjana küsiksin täna, mis on nende tulemus. Kas investeering on ennast ära tasunud või toimub järjepidev arendamine, pelgalt arendamise ja enda olemasolu õigustamise pärast? Kindlasti võib mõnest uuest seaduseelnõust, kodifitseerimisprotsessist või järjekordsest arendustegevusest ka loobuda, kui selle vajadust ei suudeta põhjendada reaalsest elust tuleneva objektiivse vajadusega. Ilmselt saaks siis hakkama oluliselt väiksema arvu ametnikega ja allesjäävate motiveerimiseks jääks ka vahendeid. Loodetavasti muutuks  tegevus ka mõtestatumaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles