Analüütik: ehitussektoris tuleb palku tõsta

Liina Valdre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe
Ruta Arumäe Foto: Toomas Huik

Hoolimata sellest, et ehitusmahud vähenevad, tuleb SEB panga majandusanalüütiku Ruta Arumäe sõnul ehitussektoris palku tõsta.

«Teises kvartalis jätkus ehitusmahtudes sarnaselt esimesele kvartalile virelemine. Sellele vaatamata ollakse sunnitud palku tõstma. Selles konkreetses sektoris küll mitte niivõrd turu, kuivõrd maksuameti survel,» kommenteeris Arumäe.

Selle aasta teises kvartalis kiirenes palgatõus 8,5 protsendi peale ning kuigi palgatõusu surve on Arumäe sõnul selgelt nähtav, on see siiski sektoriti väga ebaühtlane.

«Kiirem tõus on sektorites, kus varasem palgatõus on olnud tagasihoidlikum ehk palgatõusu surve on kandumas varasemalt reageerinud sektoritest hilisematesse reageerijatesse,» selgitas Arumäe.

See laiendab Arumäe sõnul kokkuvõttes palgatõusu saajate ringi, kuna ka varasemalt reageerinud sektorites jätkus soliidne palgatõus.

Väga kiire palgatõus on teises kvartalis toimunud näiteks mäetööstuses (20 protsenti), kus varasematel kvartalitel on palgatõus olnud väga tagasihoidlik.

Üle 10-protsendilise palgatõusuga hiilgasid veel põllumajandus, ehitus, veondus ja laondus ning info ja side. Tegemist on sektoritega, millel vähemasti mõned kvartalid tagasi suhteliselt hästi läks.

Arumäe sõnul oli üldine majanduskasv teises kvartalis vaid 1,3 protsenti, mis tähendab, et lisandväärtust loodi oluliselt väiksemas tempos ning ettevõtete kasumite kasv tõenäoliselt aeglustus.

Sisenõudlus on Arumäe sõnul püsinud suhteliselt vastupidavana, otsustades jaekaubanduse müügi kasvu pealt, mis püsis juulis jätkuvalt 5 protsendil.

«Aasta algusest saadik on keskmise palga kasv olnud veidi suurem kui jaekaubanduse mahtude kasvud. Tingimused jaekaubanduse stabiilseks kasvuks on jätkuvalt olemas – kiire palgakasv ning ka välismaalt teenitavate tulude aina suurem kasv,» märkis analüütik.

Nendele lisandub alates sügisest Arumäe sõnul ka märgatav pakkumispoolne kasv, mis ilmselt tähendab jaekaubanduse kasvude mõningast suurenemist sügise poole.

Samuti püsib tarbijate kindlustunne Arumäe hinnangul suhteliselt hea, ülalpool ajaloolist keskmist, ning on augustis taas paranenud pärast juulikuist langust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles