Homsest võib Venemaalt maksuvabalt tuua kaks pakki sigarette

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salasuitsude seas levivad peamiselt Venemaa maksumärkidega sigaretid.
Salasuitsude seas levivad peamiselt Venemaa maksumärkidega sigaretid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Alates homsest on reisijal väljastpoolt Euroopa Ühenduse territooriumi lubatud maksuvabalt Eestisse tuua kaks pakki ehk 40 sigaretti, mis on seni lubatud ühest plokist ehk 200 sigaretist viis korda vähem.


Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muudatusega võib vähemalt 18 aasta vanune reisija väljastpoolt EÜ territooriumi Eestisse saabumisel tuua ühe päeva jooksul koos temaga liikuvas pagasis aktsiisivabalt mitteärilisel eesmärgil kuni 40 sigaretti või 100 sigarillot või 50 sigarit või 50 grammi suitsetamistubakat või 50 grammi närimistubakat.

Maksu- ja Tolliameti tollikontrolli osakonna juhataja Urmas Järg ütles, et võrreldes eelmise aastaga, on viimasel ajal on tunduvalt suurenenud ebaseaduslik tegevus üle tollipiiri toimetatava aktsiisikauba s.h. tubakatoodete osas. «Sigarettide maksuvaba piirmäära langetamine on kantud vajadusest võidelda illegaalse sigaretituruga. Täna pole haruldased juhtumid, kus legaalselt sissetoodud sigaretid muutuvad Eestisiseselt illegaalse turu osaks,» selgitas Järg. «Riigile makstud maksudest saame kasu me kõik - maksud võimaldavad riigil toimida ja kodanikele sotsiaalseid garantiisid,» lisas ta.

Maksuhaldur palub tähele panna, et juhul, kui sigarette on enam, kui lubatud kogus ette näeb, tuleb aktsiisikaup kirjalikult deklareerida ja tasuda imporditollimaks, aktsiis ning käibemaks. Üldjuhul pakutakse piiril võimalust lubatud 200 sigaretti kirjalikult deklareerida ja tasuda kõik maksud. Juhul, kui kodanik ei soovi makse maksta, on võimalus sigaretid riigi omandisse loovutada, mille kohta koostatakse aktsiisikauba riigi omandisse üleandmise akt.

Maksu- ja Tolliameti analüüsi kohaselt on alkoholi ja tubakatoodete aktsiisivaba koguse sissevedu alates eelmise aasta lõpust oluliselt suurenenud. Piiri ületab iga päev ligi kaheksa tuhat inimest, kellest ligi 90 protsendil on kaasas maksimaalne lubatud kogus alkoholi ja sigarette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles