Pank hoiatab 150-dollarise naftabarreli eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne. Nafta hinna järsk langus hakkab nõudma ohvreid ettevõtete seas, kelle varasemad investeeringud tehti palu kõrgema hinnataseme ootuses.
Pilt on illustratiivne. Nafta hinna järsk langus hakkab nõudma ohvreid ettevõtete seas, kelle varasemad investeeringud tehti palu kõrgema hinnataseme ootuses. Foto: Reuters / Scanpix

Lähis-Ida standardite valguses on Süüria naftatööstus prügikala ning kahe kodusõja-aastaga on toodangust jäänud järele vaid nire. Siiski on jutud lääne õhurünnakutest lisanud Brenti naftahinnale paari päevaga hea mitu dollarit.

Naftahinna ralli tõstab valitsuste, ettevõtete ja majapidamiste energiakulutusi kõikjal maailmas. Mõne eksperdi hinnangul pole lagi aga veel kaugeltki käes.

Société Générale analüütikute arvates kerkib Brenti nafta hind Lääne õhurünnakute tõttu ilmselt 125 dollari peale barrelist ning võib lennata lausa 150 dollari tasemele – kui rünnakud peaksid katkestama tootmise.

Lääne sekkumise tõenäosus suureneb ajal, mil naftaturul valitseb ootamatult terav nappus.

Põhja-Ameerika «kildarevolutsiooni» ja maailmamajanduse loidusest tingitud nõrga nõudluse tõttu prognoositi tänavuseks rikkalikke varusid.

Kummatigi on naftahinnad aga kogu suve vältel pidevat tõusnud – põhjuseks terve seeria tootmiskatkestusi alates Põhjamerest kuni Nigeeriani.

Viimase kahe kuuga on Liibüa päevatoodang kahanenud ligi miljoni barreli võrra, kuna terrorirünnakute ja rahutuste tõttu on tulnud sulgeda mitu eksporditerminali ja naftavälja.

Süüria rünnakute võimalus on pööranud naftaturgude erilise tähelepanu kahele riigile.

Esimene neist on naabermaa Iraak, mille 3 miljoni barreline päevatoodang annab üle 3 protsendi globaalvarudest. Nimelt tegutsevad Bashar al-Assadi vastu võitlevad sunniitide rühmitused üha enam ka teisel pool piiri ning nüüd kardetakse, et Iraagi naftatööstus võib sattuda löögi alla.

«Geograafiliselt pole löögid suurimate Iraagi väljade pihta välistatud,» ütleb Barclaysis töötav endine CIA analüütik Helima Croft.

Iraagi peaministri Nouri al-Maliki sõnutsi on sealsed julgeolekujõud kõrgendatud valmisolekus.

Teine maa, mida silmas tuleb pidada, on Iraan – Assadi režiimi peamisi toetajaid. Mõne analüütiku hinnangul võib Iraan Lääne rünnakute vastumeetmena sulgeda tankeritele võtmelise tähtsusega Hormuzi väina.

Hinnatõusu suhtes skeptilisemad analüütikud viitavad siiski võimalusele, et tööstusriigid võivad korraldada oma strateegiliste toornaftavarude koordineeritud käikulaskmise – nagu viimati Liibüa kodusõja päevil. Samuti rõhutavad nad Saudi Araabia kasutamata võimalusi 2 miljoni barreli ulatuses päevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles