Soome ehitusturu languse mõju on Eestis tunda

Liina Valdre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusettevõtete liidu juht Indrek Peterson suurt tagasilööki Eesti ettevõtetele Soomes ei prognoosi.
Ehitusettevõtete liidu juht Indrek Peterson suurt tagasilööki Eesti ettevõtetele Soomes ei prognoosi. Foto: Andres Haabu

Soome ehitusturg on aasta algusest languses, mistõttu on Eesti ehitusettevõtete töömahud välismaal vähenenud viiendiku võrra.

Ehitusettevõtjate liidu tegevdirektori Indrek Petersoni sõnul on Soome languse mõju Eestis juba tunda – Eesti ehitusettevõtete ehitusmahud välisriikides, millest Soome turg moodustab lõviosa, vähenesid tänavu esimeses kvartalis aastatagusega võrreldes ligi viiendiku.

Eurostati selle aasta teise kvartali andmeid veel ei ole, kuid esimese kvartali põhjal võib öelda, et langus Eesti turuga tihedalt seotud Soome turul jääb Euroopa Liidu keskmisele tasemele.

Selle aasta viimase viie kuu jooksul on Soome ehitusturu käive vähenenud 3,7 protsenti ning ehitusmahud on võrreldes möödunud aasta sama ajaga vähenenud 5,6 protsenti.

Samas kui minna päris buumiaegadesse, siis 2013. aasta viie kuu võrdluses 2008. aasta sama ajaga on Soome ehitusturu käive langenud kaks protsenti ja mahud 11 protsenti, mis tähendab, et Soome ehitusturg on vahepealsetel aastatel kõvasti kosunud ja mahud on tunduvalt suuremad kui 2010. aastal.

Peterson märkis, et kui langus jääb edaspidi kahe kuni nelja protsendi tasemele, siis suurt tagasilööki Eesti ehitusettevõtetele Soomes siiski ei tule. Pigem võiks eeldada, et Eesti ehitajate arv Soomes on lähitulevikus stabiliseerumas.

«Seda toetab asjaolu, et Eesti ehitusturul on sellel aastal ja arvatavasti ka järgmisel aastal oodata ehitusmahtude kahanemist, mistõttu tiheneb konkurents ja Eesti ehitusturul ei jää tagasitulijatele eriti palju ruumi,» lisas Peterson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles