Imematerjal toidab teaduslikku kullapalavikku

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grafeenilehe kunstiline kujutis.
Grafeenilehe kunstiline kujutis. Foto: AFP / Scanpix

See teadaolevalt kõige õhem materjal maailmas on terasest 200 korda tugevam grafeen, mis on sama õhuke kui üks aatom. Huvi grafeeni vastu on alates 2010. aastast plahvatuslikult kasvanud, kuna just siis võitsid kaks teadlast grafeeni eraldamise eest Nobeli preemia, vahendab The Wall Street Journal.

 Selle eraldamisest saati on ettevõtted ja ülikoolid võistelnud, et mõista, patenteerida ning saada kasu pliiatsisöe peenemast sugulasest. Grafeen on ülimalt tugev, kerge, painduv, erakordselt hea elektri- ja soojusjuht ning valguse neelaja ja kiirgaja.

Teadlased eraldasid grafeeni kõigest kümnendi eest, kuid on ettevõtteid, kes seda juba toodetesse integreerivad. Spordikaupade tootja Head tutvustas sel aastal grafeeni sisaldavat tennisereketit. Apple Inc, Saab AB ning Lockhead Martin Corp. on hiljuti taotlenud või saanud patendid grafeeni kasutamiseks. Apple on esitanud patenditaotluse grafeenist mobiiliseadmete soojushajutile, Saab soovib patenteerida grafeenist küttesüsteemi lennukitiibade jäätumisvastaseks muutmiseks. Lockheed Martinile anti sel aastal USAs patent grafeenmembraanile, mis filtreerib mikroskoopiliste pooride abil mereveest soola.

Veel on esitatud patenditaotlusi grafeeni kasutamiseks arvutikiipides, patareides, painduvates puutetundlikes ekraanides, korrosioonivastastes katetes, DNA järjestusseadmetes ning rehvides. Grupp Briti teadlasi on kasutanud grafeenmembraani viina destilleerimiseks.

Suurbritannia uuringufirma Cambridge Intellectual Property esimehe Quentin Tannocki sõnul on grafeen keeruline aine, mida toota ning võidujooks sellele kasutuse leidmiseks on pigem maraton kui sprint.

Maikuu seisuga oli maailmas 9218 avaldatud grafeenipatenti ja patenditaotlust, eelmise aastaga võrreldes on taotluste arv tõusnud 19 protsenti. Viimase viie aasta jooksul on grafeenipatentide taotluste arv viiekordistunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles