Pariisi päti näpud Pekingi turisti taskus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina turistid lukspaupade kotikestega Pariisis.
Hiina turistid lukspaupade kotikestega Pariisis. Foto: SCANPIX

Pikki aastaid on Pariis maailmale väidetavalt valgust või armastust pakkunud. Üha arvukamate hiinlastest turistide jaoks on Prantsusmaa pealinn aga pigem pikanäpumeeste paradiis.

Pariisist käivad üle üha võimsamad Hiina turistide lained. Viimaste priiskavad kulutused kohalikele lukskaupadele on aga pälvinud taskuvaraste kõrgendatud tähelepanu.

Alates jaanuarist kuni juunini on pisikuritegude arv võrreldes aastatagusega kasvanud 7,8 protsenti. Hiina turistidelt vinnamise vallas on kasv aga üle 24 protsendi.

Champs-Elyseés’s baseeruv giiditeenuste pakkuja Jean-Francois Zhou ütleb, et Hiina turistid on sulide silmis tulusad, kandes kaasas rohkem sularaha kui teistest riikidest pärit külastajad. Seda paljuski seetõttu, et hiinlaste jaoks on plastikkaartide kasutamine välismaal väga kallis.

Ühtlasi ostavad hiinlased hunnikute viisi lukskaupu, mis on Pariisis sageli tunduvalt odavamad kui koduses Hiinas ning mida sealne kosuv keskklass kõrgelt hindab kui võimalust oma jõukust välja näidata.  

«Nad ei osta lihtsalt ühte kotitäit, endale,» ütleb Zhou. «Nemad võtavad ikka suures koguses, sõpradele-sugulastele ka.» Zhou sõnutsi kulutavad Hiina turistid oma puhkusepakettide peale reeglina 2000-3000 eurot, lukskaupadele aga Pariisis viibimise ajal umbes kolm korda rohkem.

Kuritegevuse kasv Pariisis – samal ajal kui partei ja valitsus õpetavad oma kodanikele kombeid ja viisakust ning manitsevad neid välismaal käies Hiina marki mitte täis tegema – valmistab erilist meelehärmi Prantsuse luksusfirmadele, mis võitlevad Euroopa karmi keskkonnaga ja nõjatuvad jõuliselt turistide ning eriti just hiinlaste ostuhimule ja -jõule.

Müüginumbritelt maailma juhtiv luksgrupp LVMH teatas lõppeval nädalal, et nemad turvaküsimusi ei kommenteeri. Küll aga tunnistas 78 liiget (sh Hermès, Chanel, Yves Saint Laurent, Dior, Louis Vuitton, Céline, Givenchy ja Guerlain) ühendav assotsiatsioon Comité Colbert maikuus masendusega, et olukord on väljumas kontrolli alt.

«Pariis on kindlustamas endale absoluutselt ebaturvalise linna kuulsust,» ütles Comité' eestkõneleja Elisabeth Ponsolle des Portes.

Pariisi linnaametnike sõnutsi panustavad pätid peamiselt taskuvargustele ja kottide napsamisele. Nende peamised tegevuspiirkonnad on turismimagnetid ja ostupiirkonnad nagu Eiffeli torn, Champs-Elyseés’ lukskaupade poed ning rahvast tulvil kaubamajad Printemps ja Galeries Lafayette.

Louvre’is võtsid taskuvargused tänavu üles niivõrd suured tuurid, et töötajad korraldasid aprillis sellele tähelepanu juhtimiseks streigi. Samal ajal tõmbavad luksusfirmade selgelt eristuvad ja atraktiivsed kotikesed kriminaalset kontingenti ligi nagu tulukesed ööliblikaid.

«Oh kasutaks nad [luksusfirmad] vaid lihtsaid valgeid kotikesi, sellest oleks palju abi,» ohkab Pariisi politseiprefektuuri töötaja Xavier Castaing. «Aga... me ei saa ju minna neile seda ütlema, ega ju?»

Esineb ka vägivaldsemaid kallaletunge.

Zhou sõnul on eriti ohtlik Stade de France’i tunnel, mille kaudu bussijuhid Hiina turiste linna veerde lihtsatesse võõrastemajadesse tagasi toimetavad. «Nad peavad mikrobussid kinni, purustavad haamritega aknaklaasid, haaravad [hiinlaste] ostetud kraami ja teevad sellega vehkat,» selgitab Zhou.

Olukorra hullenedes käivitas kohalik politsei sel suvel 26-punktilise turistide taskuvaraste eest kaitsmise kava. Muuhulgas patrullib Pariisi uulitsail 200 ekstra politseinikku, samuti on tugevdatud turvameetmeid hotellide ümbruses.

Linnavõimud on isegi lasknud tõlkida hiina keelde värskeima turistidele mõeldud turva-ABC ning loonud politseijaoskondade juurde turistide «kaebekeskused», mida kutsutakse prantsuskeelse akronüümiga SAVE.

Politseimees Castaing tõdeb, et praegu on veel vara meetmete efektiivsust hinnata. Seniks aga kutsuvad võimud turiste valvsusele.

Sõnum? Pariis võib ju olla hingematvalt ilus ja joovastavalt romantiline, kuid Taevast maa peal on asi kaugel.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles