Schäuble: Kreeka järgmine abipakett tuleb väiksem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Scäuble
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Scäuble Foto: SCANPIX

Kreeka järgmine abipakett tuleb kahest eelmisest eeldatavasti väiksem, ütles Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble reedel ilmunud usutluses ärilehele Handelsblatt.

Schäuble sõnul on Kreeka abistamine seotud Ateena kohustuste täitmisega ja «eeldustega, et see on palju väiksem kui seni, sest Kreekal on siis juba esmane ülejääk».

Saksa rahandusminister ei täpsustanud summasid ega meetmeid. Ta kordas vastuseisu Kreeka võlakoorma veel ühele vähendamisele.

Vastuseks küsimusele, kuidas uut abipaketti finantseeritakse, vastas Schäuble, et seda pole veel otsustatud, kuid lisas, et Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) võimalused «pole kaugeltki ammendunud».

Finantsraskustes Kreeka on oma Euroopa Liidu partneritelt ja Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) saanud kokku 240 miljonit eurot laenuabi. Osa teisest abipaketist on veel välja maksmata.

Kreeka on pidanud vastutasuks koondama töökohti, kärpima palku ja pensione ning erastama riigivara. Eelmisel aastal õnnestus Ateenal erasektori laenuandjatelt välja võidelda oma võla osaline kustutamine

Schäuble ütles teisipäeval kampaaniakoosolekul, et Kreeka vajab veel üht abipaketti, kui euroala kriisiriigi teine laenuprogramm tuleval aastal läbi saab.

Kantsler Angela Merkel ütles päev hiljem, et Kreeka uue abipaketi kohta ei langetata otsust enne järgmist aastat.

Merkeli paremtsentristlik koalitsioon on püüdnud vältida enne 22. septembri valimisi eurokriisi ja Kreeka teemat tõstatamast, kartes sellega valijaid eemale peletada.

Vasaktsentristlik opositsioon haaras Schäuble sõnadest kinni kui tõendist, et valitsus varjab Kreekat puudutavaid fakte Saksa maksumaksjate eest, kel on tulnud kanda lõviosa Euroopa päästepakettidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles