Seitsme linna tänavavalgustuse projekteerib AS K-Projekt

Liina Valdre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavavalgutus.
Tänavavalgutus. Foto: Ants Liigus

Sihtasutus Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) sõlmis täna projekteerimislepingu aktsiaseltsiga K-Projekt, kes kavandab keskkonnasäästlike leedvalgustite rajamise Haapsalus, Jõhvis, Kuressaares, Keilas, Paides, Valgas ja Võrus.

Iga linnaga sõlmiti eraldi leping, mille allkirjastasid kolm osapoolt – linna tänavavalgustusega tegelev asutus, KIK ja projekteerimisfirma, teatas sihtasutus.

Projekteerimistööd tehakse kolmes etapis; eelprojekti koostamine kestab neli kuud, põhiprojekt kolm kuud ning paralleelselt ehitustöödega koostatav tööprojekti tegemiseks on arvestatud kaks kuud.

Hanke võitnud K-Projektiga lepingu sõlmimine viibis poolteist kuud, sest üks hankel osalenud firma vaidlustas hanke tulemused riigihangete vaidlustuskomisjonis.

«Kuna komisjon tunnistas hanke seaduspäraseks, ning otsust edasi ei kaevatud, saime lõpuks lepingud ära sõlmida ning projektiga edasi minna,» ütles KIK-i tänavavalgustuse programmijuht Tõnis Kurrik.

CO2 kvoodimüügist Austriale rahastatava projekti raames rajatavad LED-valgustid peavad seitsme linna tänavaid valgustama tuleva aasta lõpuks. Siiani on kogu programmi ettevalmistustööd püsinud planeeritud graafikus. Augustiga lõppevad linnades geodeetilised tööd, millele järgnebki projekteerimine.

Eelmisel nädalal jõudsid lõpule ka seitsmes linnas KIK-i korraldatud tänavavalgustuse teabepäevad.

Seitsme linna tänavavalgustuse arendamise programmi eesmärgiks on luua tänapäeva parimaid tehnoloogilisi võimalusi kasutav, kvaliteetne, nutikas ja samas säästlik välisvalgustuse lahendus.

Laiem eesmärk on vähendada fossiilsete kütuste tarbimisest tulenevat CO2 heitmete hulka. Arvutuste kohaselt on kokkuhoid vähemalt 5500 tonni CO2 aastas.

Olemasolevatest linnade tänavavalgustustest läheb uuendamisele ligi 83 protsenti  ehk 11 250 valgustit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles