Euroopa Komisjoni rahanduskomitee kiitis Läti teise laenumakse heaks

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Символ евро перед зданием Европейского центрального банка во Франкфурте.
Символ евро перед зданием Европейского центрального банка во Франкфурте. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjoni majandus- ja rahanduskomitee kiitis Läti teise laenumakse heaks, Euroopa Komisjon langetab lõpliku otsuse laenumakse osas komitee järeldustele tuginedes, edastab LETA.


«Euroopa Komisjon konsulteeris majandus- ja rahanduskomiteega ning tegeleb nüüd Läti valitsuse ning komisjoni rahandusvolinik Joaquin Almunia allkirja vajava memorandumi koostamisega, samuti teise laenumakse tehniliste üksikasjadega. Makse teostatakse lähinädalatel,» lausus komisjoni pressiesindaja Amelia Torres.

Sellega jätkab Euroopa Komisjon Läti abistamist majandus- ning sotsiaalsest probleemidest ülesaamisel, lausus Euroopa Komisjoni Lätis esinduse juht Iveta Sulca. On väga oluline, et avaliku sektori struktuurireformid ning majanduskeskkonna, tervishoiu- ning haridusreformid algaksid viivitamatult. Kõik kriisi ületamiseks vajalikud hoovad on Läti valitsuse käes, toonitas Sulca.

Euroopa Komisjoni Läti esinduse pressiesindaja Ivars Busmanis ütles, et Euroopa Komisjoni majandus- ning rahandusasjade direktoraat valmistab ette Komisjoni otsuse ning laenulepingu, mis plaanitakse heaks kiita järgmisel nädalal.

Swedbanki vanemanalüütik Martins Kazaks tõdes, et Läti jaoks on järgmise laenumakse saamine väga positiivne, sest riigil on tarvis eelarvedefitsiiti katta.

Kazaks toonitas, et raha eraldatakse Lätile justkui ettemaksuna, sest valitsus ei ole kõiki vajalikke samme veel ellu viinud. Valitsus peab kinnitama plaanitud reformide elluviimise kava ning koostama 2010.aasta eelarvekava. Kazaksi sõnul on suvi selleks viimane aeg.

Läti loodab rahvusvahelistelt laenuandjatelt järgmise maksena saada 1,4 miljardit eurot, sellest 1,2 miljardit Euroopa Komisjonilt ning 0,2 miljardit Rahvusvaheliselt Valuutafondilt.

Läti peaminister Valdis Dombrovskis lausus neljapäeval, et Euroopa Komisjonilt loodetakse raha saada juulis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles