Uuring: kolmandik tööandjaid ei suuda inimestele lisaks palgale midagi pakkuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Uus CareerBuilder uuring vaatleb, kuidas tööandjad ja töötajad suhtuvad palgaläbirääkimistesse. Selgub, et palganumber pole sugugi kivisse raiutud ning ligi pooled tööandjad lausa eeldavad, et tööletulija küsib pakutust rohkem ega nõustu kohe esimese pakkumisega.

USAs tehtud üleriigilises uuringus osales ligi 3000 töötajat ja 2000 tööandjat. Uuringust selgus, et ühelt poolt eeldasid ligi pooled ettevõtjatest, et tööletulija küsib neilt pakutust suuremat palganumbrit ning teisalt tunnistasid pooled tööotsijad, et võtavad töö vastu ilma palganumbri üle pikemalt arutlemata.

Küsitluses uuriti ka seda, mida ettevõtted on nõus tegema ja kus järele andma, et tööjõuturul konkurentsis püsida. Lisaks konkurentsivõimelisele palgale oldi nõus pakkuma selliseid soodustusi:

33 protsenti tööandjatest pakuks paindlikku töötamisvõimalust;

19 protsenti tööandjaid pakuks pikemat puhkust;

15 protsenti tööandjaid lubaks töötajal vähemalt ühe päeva nädalas töötada kaugtöövormis;

14 protsenti ostaks töötajatele mobiiltelefoni.

Samas tunnistas tervelt 38 protsenti tööandjatest, et nad ei suuda lisaks palgale rohkem midagi pakkuda.

Uuringus vaadeldi ka seda, millised inimesed on suuremad palgakauplejad. Kuigi pooled tööotsijatest nõustusid pakutava palganumbriga vastuvaidlemata, siis 35+ vanuses kandidaadid püüdsid pigem palka suuremaks kaubelda. Mida nooremad olid töötajad, seda vastuvaidlematult nad pakutuga nõustusid. Mehed on suuremad läbirääkijad (54 protsenti), kuid ega naisedki pole suu peale kukkunud – 49 protsenti neist küsib suuremat palganumbrit, kui tööandja esimese korraga pakub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles