Hiinlased võivad hakata Eestist tuuleturbiine ostma

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Uut tüüpi energiasäästlikku tuuleturbiini arendav firma Goliath Wind kavatseb Eestisse tehase rajada. Tehnoloogia vastu tunnevad elavat huvi hiinlased, kirjutab ajakiri Inseneeria.


Goliathi arendatav tuuleturbiini generaatori tehnoloogia, mis pärineb Suurbritanniast Durhami ülikoolist, võimaldab tuuleenergiat toota kuni poole odavamalt.


Tuulikud on poole kergemad ja tunduvalt töökindlamad kui praegu kasutatavad raudmassiivid. Samuti on hõlpsam nende transport, sest Goliathi turbiin pannakse tükkidest kokku.

Ettevõtte tegevjuht Lars March ütleb, et tehnoloogia on katsetuste faasis. Hetkel testitakse 250 kW võimsusega prototüüpi, kuid ehitamisel on kuuemeetrise diameetriga kuni 3-megavatine prototüüp, mille testid lõpevad 2011. aastaks.

Kui tehnoloogia osutub läbilöögivõimeliseks, rajab Goliath Wind Eestisse turbiinide tehase, soetab allhankijatelt tuulikute ülejäänud osad ning hakkab müüma nn. võtmed kätte lahendusi.

Marchi sõnul kasvab tuulikute maailmaturg ka kehvematel aegadel 15 protsenti aastas. Ainuüksi mullu oli turumaht üle 600 miljardi krooni.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles