Eesti Energia vahetab krigisevad tuulikud välja

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikupark.
Tuulikupark. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Energia teatas, et remondib Aulepa tuulepargi viie tuuliku gondli pidureid, siis peaks kaduma ka krigisev heli, mis naaberküla rahvast häirib.




Läänemaal Noarootsi vallas Aulepa tuulepargi käivitamise järel kurtsid Suur-Nõmmküla elanikud aeg-ajalt kostva müra üle. Probleemi ilmnemisel asusid Eesti Energia ja Aulepa tuulepargi peatöövõtja Winwind OY uurima helide tekkimise põhjuseid.



Tuulikute tehnilise kontrolli käigus selgus, et häirivad helid tekivad viiel tuulikul kolme­teistkümnest ja põhjuseks on mehaanilised pidurid, mis tekitavad häält tuuliku gondli keeramisel tuule suunas.



«Tekkis sama probleem, mis tekib mõnikord ka auto piduritega, kui pidurdamise hetkel võib kosta ebameeldiv heli,» selgitas Aulepa tuulepargi juhatuse liige Sven Aasa.



Winwind OY ja Eesti Energia otsustasid piduritel vajalikud osad välja vahetada. «Alustame töödega juba lähiajal ning hiljemalt selle aasta septembriks peaks naabertaludeni kostev tuuliku gondli keeramisel tuule suunas tekkiv ebameeldiv mürafoon kaduma,» lisas Aasa.



Eesti Energia ja Winwind OY vabandasid Aulepa tuulepargi läheduses elavate inimeste ees tekkinud müraprobleemi pärast. Müra kurtnud elanikele edastas Eesti Energia ka personaalsed vabandused.



Aulepa tuulepark on Eesti Energia suurim investeering taastuvenergeetika arendamisse ning on hetkel 39-megavatise võimsuse juures Baltimaade võimsaim. Tuulepargi aastane toodang on umbes 100 gigavatt-tundi ehk 1,3 protsenti elektri lõpptarbimisest Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles