Kredexi käendusega väljastatud eluasemelaenude maht kasvas 23,5 protsenti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kredex
Kredex Foto: Kredex

Pangad väljastasid selle aasta esimese kuue kuuga ligi 700 Kredexi käendusega eluasemelaenu kogusummas 35 miljonit eurot. Kui eluasemelaenuturg on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvanud 21 protsenti, siis Kredexi käendusega väljastatud laenude maht on kasvanud 23,5 protsenti. Keskmiselt on iga kümnes eluasemelaen väljastatud Kredexi käendusega (11,6 protsenti).

Kvartali lõpus oli Kredexi eluasemelaenu käenduste portfelli maht 28,2 miljonit eurot. Kredexi eluasemelaenu käendust on kasutanud kuue kuu jooksul 400 noort peret 2,9 miljoni euro ulatuses, üks sundüürnik ning 349 noort spetsialisti 2,2 miljoni euro ulatuses.

Keskmine Kredexi käendusega väljastatud laenusumma on kasvanud 51 000 euroni (2012. aastal 49 000 eurot). Eluasemelaenu käendust on kasutatud kõige rohkem kodu soetamiseks ja renoveerimiseks Tallinnas (49,2 protsenti), Harjumaal (13,5 protsenti) ja Tartus (10,3 protsenti). Kõige vähem on eluasemelaenu käendust kasutatud Põlvamaal, Jõgevamaal (mõlemad 0,3 protsenti), Läänemaal ja Võrumaal (mõlemad 0,6 protsenti).

Eluasemelaenu käendust kasutati põhiliselt korteri (81 protsenti) või elamu ostuks (15 protsenti), ülejäänud osas oli tegemist eluaseme renoveerimise või ehitamisega.

Alates 2000. aastast, mil Kredex väljastab eluasemelaenu käendusi, on Kredexi abil parandanud oma elutingimusi 23 900 leibkonda, kellest 15 145 on noored pered, 8685 noored spetsialistid ning 70 tagastatud majades elavad üürnikud.

Eluasemelaenu käendus on mõeldud inimestele, kes võtavad laenu uue eluaseme ostmiseks või olemasoleva renoveerimiseks ning soovivad vähendada oma esmase sissemakse kohustust. Eluasemelaenu käendust saavad kasutada noored pered, noored spetsialistid, tagastatud eluruumides elavad üürnikud, Kaitseväe ja Kaitseliidu veteranid.

Kredex on riigi finantsasutus, mis aitab parandada Eesti ettevõtete rahastamisvõimalusi, maandab krediidiriske ja võimaldab inimestel rajada või renoveerida oma kodu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles