Ragn-Sells ründab Eesti Energiat

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iru prügipõletusjaam alustas täisvõimsusel tööd jaanipäeva paiku. Pildil hiigelpunker, kuhu prügiautod oma sisu tühjendavad. Muu hulgas veab jaama väikses mahus prügi Ragn-Sells.
Iru prügipõletusjaam alustas täisvõimsusel tööd jaanipäeva paiku. Pildil hiigelpunker, kuhu prügiautod oma sisu tühjendavad. Muu hulgas veab jaama väikses mahus prügi Ragn-Sells. Foto: Karli Saul

Eesti Energia Iru prügielektrijaama projektijuht Urmo Heinam ütles, et firma kavatseb importida kümnendiku prügist, mida on vaja jaama käimashoidmiseks. Praegu on energiafirma toonud Iirimaalt umbes 2400 tonni ja septembrist alates tuleb nelja kuu jooksul 10 000 tonni prügi Turu linnast.

Eesti Energia rahvusvahelise kütteäri kõige karmimaks kriitikuks on avalikkuses praegu riigikogu liige Rainer Vakra (demokraatide ühendus).

Vakra tegevuse taga on aga väidetavasti Eesti ühe suurema prügifirma Ragn-Sellsi huvid. Väidetavasti kaotas Ragn-Sells Turu prügipakkumise. Ragn-Sellsil on peale prügilate, kuhu olmeprügi maetakse, oma prügikütuse tehas.

Kahe suure tehase jaoks kipub Eestis prügi nappima.

Ragn-Sells on varem esitanud kaebuse Euroopa Komisjonile, vaidlustades toetuse maksmise prügist toodetud elektrile. Iru jaam saab toetust 32 eurot megavatt-tunni eest, see raha tuleb tarbija taskust.

Riigikokku on minemas seadusemuudatuse ettepanek, mis kärbiks tõhusa koostootmise toetuse nullini. Tõhus koostootmine on prügist elektri tootmine viisil, kus saadakse toasooja. Iru jaam toodab nii toasooja tallinlastele kui ka annab võrku elektrit.

«Ragn-Sells seisab selle eest, et konkurentsitingimused oleks võrdsed. Kui üks turuosaline saab ministeeriumi toel otsustatud toetust, siis need ei ole võrdsed konkurentsitingimused,» lausus Ragn-Sellsi juhatuse liige Agu Remmelg.

Remmelg märkis, et konkurents jäätmekäitluses on ülitihe, sest prügi käitlemise võimsust on rohkem kui prügi.

«Eriti jabur on see, kui Eesti maksumaksja maksab kinni Soome või Briti prügi põletamise,» lisas Remmelg. «Oleme teinud ettepaneku riigikogus, et konkurentsi tingimused peaks olema võrdsed.» Samas sai ka Ragn-Sells riigilt oma jäätmetehase rajamiseks toetust.

Vakra möönis, et Ragn-Sellsi töötaja, kes varem tegeles ettevõtte prügikütuse tehase arendamisega, on tema hea sõber. Vakra aga eitas, et tema sõnavõttude taga on suure prügifirma surve.

«See on pahatahtlik jaburus, et riigikogus tehakse midagi sõbra pealekäimisel. Minu hea sõber, kellega iga nädal jooksmas käin, on selles küsimuses kõige väiksem mõjutaja,» lausus Vakra. «Minu eesmärk on tõstatada ühiskonnas teema,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles