Pangandust raputab praktikandi surm Londonis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bank of America praktikandi surm pani pandandusmaailma kihama.
Bank of America praktikandi surm pani pandandusmaailma kihama. Foto: AFP / Scanpix

Londoni City panku palutakse tungivalt vaadata üle noortöötajate töökultuur – pärast 21-aastase Bank of America Merril Lynchi praktikandi surma.

Nagu eile selgus, leiti BofA praktikant Moritz Erhardt läinud nädalal surnuna oma ajutise elamispinna duširuumist Ida-Londonis.
BofA kinnitas sakslasest üliõpilase surma, kuid lisas, et pangale ei ole veel teatatud noormehe surma põhjust. Pank keeldus kommenteerimast internetis levivaid sõnumeid sellest, et Erhardt suri epilepsiahoogu pärast seda, kui oli töötanud kolm päeva järjest kella kuueni hommikul.

Pankurite sõnutsi on praktikantide tööpäevad pikad ning kestavad sageli üle südaöö. Siiski oleks see nende arvates ebatavaline, kui praktikant töötaks kaks või isegi kolm ööd järjest. «Analüütikud ja nooremtöötajad peavad rabama nagu orjad. Aga praktikantidele nii pikki tööpäevi ei usaldataks, kuna neid peetakse liiga kogenematuks,» ütles üks pankur.

Erhardt kirjutas oma blogis, et ta on «loomult väga edasipürgiv ja ambitsioonikas», kuna vanemad on temalt alati silmapaistvaid saavutusi oodanud.

Praktikantide õiguste eest võitlev heategev ühendus Intern Aware kritiseeris juhtunud kommenteerides suvevaheajal investeerimispankades praktiseerivate «üliõpilaste 100 tunni töökultuuri». Ühenduse kaasasutaja Ben Lyonsi sõnutsi ei tohiks töötajaid hinnata mitte «töötundide alusel, mis nood endast välja suudavad pigistada, vaid töötulemuste kvaliteedi järgi».

Erhardtil oli surres käsil 7-nädalase praktika kuues nädal kuupalgaga umbes 2700 naela. Varasemalt oli ta olnud praktikal ka sellistes pankades nagu KPMG, Morgan Stanley ja Deutsche Bank.

BofA ütles: «Ta oli kaaslaste seas populaarne, väga intelligentne noormees keda ootas paljutõotav tulevik. Oleme mõtetes tema pereliikmetega ning avaldame neile sel raskel ajal kaastunnet.»

Cassi ärikooli külalisprofessor Chris Roebuck, kes on pidanud ridamisi personali-alaseid ameteid rahvusvahelistes pankades, ütles et nooremtöötajate ületöötamine on Citys üha suuremaks probleemiks.

«Kas siis isiklike ambitsioonide tõttu või praeguse olukorra pärast tööturul ajavad inimesed üsna meeleheitlikult töökohti taga,» ütles professor. «Mõned tööandjad kasutavad seda ära, tõugates inimesed üle piiri... kus see pole enam mõistlik ei tervise ega tootlikkuse osas.» Ta ütles, et ülemustel on «moraalne ja juriidiline kohus» jälgida, et töötajad vinti üle ei keeraks.

Mitu pankurit rõhutas samas, et praktika on mõeldud uute töötajate avastamiseks. «Praktika pole mõeldud inimeste ärakasutamiseks ega [nende] elu kibedaks tegemiseks,» ütles üks.

Heategevusühing Epilepsy Action ütles, et Suurbritannias on ligikaudu 600 000 epilepsiahaiget, kellest selle tõvega seotud põhjustel sureb umbes 1000 aastas. Rühmituse sõnutsi võivad krambid tekkida mitmetel põhjustel, millest üks on magamatus ja stress.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles