Mida teha, kui vihkad oma tööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööga rahulolematus on üldlevinud. Pilt on illustratiivne.
Tööga rahulolematus on üldlevinud. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Suur hulk inimesi teeb iga päev tööd, mida nad sisimas vihkavad. Uuringud näitavad, et vaid umbes kolmandik inimestest on oma tööga rahul, ülejäänud aga peavad tehtavat talutavaks või ei salli seda üldse.

Karjäärieksperdid annavad Forbesis nõu, mida teha, kui vihkad oma tööd. Karjäärikonsultant Maggie Mistal ütleb, et väga sageli lepivad inimesed ebameeldiva tööga, kuna nad ei saa aru, mida muud nad võiksid teha. «Nad polegi mõelnud selle peale, mis neid õnnelikuks ja mis õnnetuks teeb. Levinud on ka arvamus, et töö peabki olema midagi tüütut ning seega ei otsitagi võimalust leida midagi meeldivamat,» räägib Mistal.

Siin on mõned mõtted, mida taolises olukorras teha:

Vaata endasse ja küsi küsimusi. Otsi vastuseid küsimustele, miks sa seda tööd vihkad; kas vihkamistunne on midagi uut või on see alati nii olnud; kas sulle käib närvidele töö ise või miski muu sellega seoses (töökaaslased, ettevõtte kultuur jne). Tee nimekiri oma töö plussidest ja miinustest ning mõtle sellele, mida sa ootaksid järgmiselt töökohalt. Kui vähegi võimalik, ära tule enne seniselt töölt ära, kui sul on olemas uus koht, kuhu minna.

Jõua selgusele, kas töö on see, mis teeb sind õnnetuks või on põhjus mujal. Selles on vaja selgusele jõuda, sest kui põhjus peitub hoopis sinus endas, siis oled varsti sama õnnetu ka uues töökohas. Tee kindlaks, mis allikatest pärineb sinu stress. Kui oled rahulolematu oma tööga sellepärast, et su eraelus valitseb segadus, tasub abi otsida väljastpoolt kontorit.

Räägi oma juhiga. Kui sinu vastikustunde põhjus on ebasobiv töögraafik, ebaõiglasena tunduv palk või ebameeldivad projektid, siis räägi oma ülemusega. Võimalik, et olukord on täiesti muudetav.

Ära lahku kohe. Kui sul on korraliku palgaga töö, siis ära lahku uisapäisa. Rohi võib tunduda teisel pool aeda rohelisem, kuid tegelikult see ei ole nii. Enne kui paned lauale lahkumisavalduse, uuri natuke maad ja tee kindlaks, et sinu oskused ja haridus vastaks tööturu nõuetele.   

Muuda oma suhtumist. Ära näita oma negatiivset suhtumist välja seni kuni sa veel selles kohas töötad. Isegi kui sa oled väga rahulolematu ja kavatsed peatselt lahkuda, soovid ju, et lahkumisotsus oleks sinu, mitte aga tööandja algatatud.

Ole professionaalne. Isegi kui sul on plaanis varsti lahkuda, tee oma tööd hästi. Nii saad kaasa head soovitused. Ja kui olukord juhtub paranema, ei pea sa tundma piinlikkust ning võid ettevõttesse edasi jääda. Sildade põletamine pole kunagi hea mõte, ükskõik kui rahulolematu sa ka olukorraga oleks.

Sea karjäärieesmärgid. Mõtle, kus sa tahaksid olla viie aasta pärast. Kas sinu praegune roll aitab sinna jõuda? Kui vastus on ei, siis mida peaksid teisiti tegema. Niimoodi mõtlemine võib aidata sul endas paremini selgusele jõuda.

Otsi võimalusi ettevõttesiseselt. Vaata ringi ettevõtte sees – ehk on sul võimalik liituda projekti või algatusega, mis teeks sind õnnelikumaks ja muudaks ka su põhitöö nauditavamaks.

Ära ela pingeid teiste peal välja. Ära kohtle kolleege või töökaaslasi halvasti sellepärast, et oled rahulolematu oma tööga. Kindlasti ära tüüta neid kuulujuttude levitamise või kaeblemisega. Mingi piirini võib töökaaslastega oma rahulolematust ju arutada, kuid üle piiri minekut väldi.

Muuda tööd töökohta vahetamata. Kui sa oled rahul tööandjaga, kuid sulle ei meeldi oma roll selles, siis leidub ettevõttes ehk mõni sulle sobivam ametikoht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles