Eesti Pank võib hakata valvama riigieelarve järele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank
Eesti Pank Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Seoses Euroopa Liidu karmistunud eelarvepoliitikaga on rahandusministeerium algatanud riigieelarveseaduse muutmise eelnõu, kus määratakse riigieelarve tasakaalu ja majandusprognooside järele valvama Eesti Pank.

Euroopa Liidu direktiiv näeb ette, et riigieelarve planeerimisel kasutatavaid makromajandus- ja eelarveprognoose hinnatakse regulaarselt, erapooletult ja ulatuslikult, lähtudes objektiivsetest kriteeriumitest ja tehes järelhindamist.

Analüüsi peab tegema asutus, kes ei sõltu oma tööülesannete täitmisel liikmesriikide eelarveasutustest. Lisaks peab sõltumatu eelarvenõukogu jälgima eelarve tasakaalu reegli täitmist.

Rahandusministeerium aga leidis, et Eestil kui väikse ja piiratud majandusanalüütilise ressursiga riigil ei ole otstarbekas luua ministeeriumile lisaks veel ühte makromajandusanalüüsi ja -prognoosiga tegelevat üksust ning kuna Euroopa Liidu Nõukogus lepiti kokku, et eelarvenõukogu ei tule tingimata luua eraldi institutsioonina ja täistöökohtadega, siis tehakse eelnõus ettepanek määrata eelarvenõukogu kohustusi täitma Eesti Pank.

Eesti Pank on nõus eelarvenõukogu ülesanded enda peale võtma ning Eesti Panga president Ardo Hansson märkis eelnõule saadetud vastuses, et nende arusaama järgi hakkaks Eesti Pank avaldama arvamust kolmes valdkonnas: 1) eelarvepoliitika aluseks oleva makroprognoosi kohta; 2) eelarvestrateegias ja stabiilsusprogrammis kajastatud valitsussektori struktuurse eelarvepositsiooni eesmärkide kohta, lähtudes riigisisestest eelarvereeglitest; 3) eelarvepoliitiliste eesmärkide täitmise kohta eelmisel eelarveaastal.

Lisaks hakkab Eesti Pank andma püstitatud eesmärkidest kõrvale kaldumise korral märku vajadusest kasutada korrigeerimismehhanismi. Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik ütles, et Eesti Pank katab juba oma praegusi ülesandeid täites osaliselt eelnõus seatavaid ülesandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles